Akdeniz'de 2 bin 200 yıl önce "dehşet verici bir olay" sonucunda batmış bir gemi keşfedildi

"Bu döneme ait hızlı kadırga buluntuları son derece nadirdir"

Gemi, 5 metrelik kil tabakası ve taş blokların altında bulundu (FranckGoddio / Avrupa Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü)

Mısırlı arkeologlar, bin yıl önce yeryüzünden silinen Heraklion antik kentinin Akdeniz'in altındaki kalıntıları arasında gemi enkazı keşfetti.

İskenderiye açıklarında yapılan ve Mısır'ın Atlantis'i diye bilinen bölgedeki keşifte, Yunan tüccarların kullandığı düşünülen 2 bin 200 yıllık bir gemi enkazı açığa çıkarıldı.

Avrupa Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü'nden uzmanlar, geminin 25 metre uzunluğunda olduğunu ve son derece hızlı hareket etmek üzere tasarlandığını açıkladı.

Uzmanlar "hızlı kadırga" diye adlandırılan geminin gövdesinin düz bir omurgayla inşa edildiğini belirtti. Onlara göre düz omurgalı bu tür gemiler o dönemde Nil Nehri'nde yaygın kullanılıyordu.

Enstitüsü Başkanı Franck Goddio, "Bu döneme ait hızlı kadırga buluntuları son derece nadirdir" diye konuştu.

Geminin büyük bir yelkene sahip olduğu düşünülüyor. Ayrıca Mısır Eski Eserler Bakanlığı, geminin Mısır'da inşa edildiğine dair başka kanıtlar da bulunduğunu söylüyor.

Firavun hanedanlarının son dönemlerinde Yunanların bölgede yaşadığına dikkat çeken bakanlık yetkilileri, "Bu keşif, o şehirde yaşayan Yunan tüccarların varlığını net bir şekilde kanıtlıyor" açıklamasında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enstitünün açıklamasında ise, "MÖ 2. yüzyılda meydana gelen bir felaket sırasında tamamen yıkılan ünlü Amon Tapınağı'nın devasa blokları geminin üzerine düştü ve gemi böylece battı" ifadeleri yer aldı.

Bakanlık yetkilileri de bu "dehşet verici olayın" muhtemelen bir deprem olduğunu vurguladı.

Heraklion şehri, yaklaşık bin yıl önce meydana gelen bir dizi deprem sonucunda tamamen sular altında kalmış ve bundan önceki süreçte yavaş yavaş denize batmaya başlamıştı.

Arkeologların keşfettiği gemi enkazı da bu süreci gözler önüne serdi.

Şehir, Yunanların Mısır'a geldiği ve kültürel geleneklerini de beraberinde getirdiğ bir dönemde gelişmişti.

MÖ 332'de Büyük İskender Mısır'ı fethetmiş ve generallerinin soyundan gelen hükümdarlar Mısır'ı üç yüzyıl boyunca yönetmişti.

 

Independent Türkçe, Livescience, NTV

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU