Çin'in ilk uzay istasyonunda ilk uzay yürüyüşü yapıldı

70 tonluk istasyona iki modül daha eklemek isteyen Çin'in uzay ajansı, gelecek yılın sonuna kadar toplam 11 fırlatma görevi planlıyor

Çin devlet televizyonu, astronotların istasyondan çıkış anını yayımladı (CCTV)

Çin'in yörüngedeki ilk uzay istasyonundaki Tianhe modülünde ilk uzay yürüyüşü yapıldı. İki Çinli astronot, pazar günü erken saatlerde istasyona 15 metrelik bir robotik kol eklemek üzere uzay yürüyüşüne çıktı.

Liu Boming ve Tang Hongbo isimli iki astronot, devlet kanalı CCTV tarafından, istasyonun hava kilidinden çıktıkları anda görüntülendi. Üçüncü mürettebat üyesi, komutan Nie Haisheng ise görev sırasında içeride kaldı.

Görevde ayrıca panoramik bir kameranın, Tianhe çekirdek modülünün dışına monte edildiği bildirildi.

İstasyonda görevli üç astronot, 17 Haziran'da Tianhe'ye varmıştı. Shenzhou 12 isimli uzay aracıyla istasyona ulaşan üç astronot, dünyadan yaklaşık 380 kilometre uzaklıkta üç ay kalacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstasyonun ilk modülü Tianhe, 29 Nisan'da fırlatılmıştı. Shenzou 12'nin ardından yiyecek ve yakıt taşıyan bir başka uzay aracı da geçen hafta modüle ulaşmıştı.

AP'nin haberine göre Liu ve Tang'ın uzay yürüyüşüyle kurulumunu üstlendiği robotik kol, istasyonun geri kalan parçalarının bir araya getirilmesi ve son halini alması için kullanılacak. 

Astronotların kullandığı uzay giysilerinin, uzay boşluğunda kesintisiz 6 saate kadar dayanabilecek şekilde tasarlandığı ifade ediliyor.

Çin'in uzay ajansı, 70 tonluk istasyona iki modül daha eklemek için gelecek yılın sonuna kadar toplam 11 fırlatma görevi planlıyor.

Son uzay yürüyüşünde görev alan Liu, 2008'de Shenzhou 7 misyonunda da görev almıştı. Bu misyonda astronot Zhai Zhigang, Çin'in ilk uzay yürüyüşünü gerçekleştirmişti.

 

Independent Türkçe, AP, Guardian

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU