Zorla çalıştırılan Uygurları gerekçe gösteren ABD, 5 Çin şirketine yasak getirdi

Beyaz Saray, G7 zirvesindeki taahhüdüne uyduğunu açıkladı

Çin'in Uygurlara yaptıklarının "soykırım" olduğu fikri dünyada yaygınlaşıyor (AFP)

Joe Biden yönetimi, Sincan'da Uygurları zorla çalıştırdığı iddia edilen 5 şirket hakkında ticaret yasağı kararı aldı. Beyaz Saray'ın perşembe günü yaptığı açıklamada, bu kararın G7'nin küresel tedarik zincirinde zorla çalıştırmayla mücadele taahhüdü kapsamında alındığı bildirildi. 

ABD, Hoshine Silicon Industry isimli şirketten kilit önemdeki bir güneş paneli malzemesinin ülkeye ithalatını yasakladı. Çin Komünist Partisi'ne bağlı paramiliter bir örgüt olarak tanımlanan Sincan Üretim ve İnşaat Kolordusu (XPCC) da Hoshine ve diğer üç Çinli firmayla birlikte "mal, yazılım ve teknoloji" ihracatı kısıtlanan taraflar arasında yer aldı. ABD'nin ekonomik kara listesine eklenen diğer üç şirket Sincan Daqo New Energy Co, Sincan East Hope Nonferrous Metals ve Sincan GCL New Energy Material Co'dan oluşuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray, bu kuruluşların, Sincan'da Uygurların ve diğer Müslüman azınlık gruplarının zorla çalıştırılmasına müdahil olduklarını kaydetti.

ABD Çalışma Bakanlığı, Çin'de zorla çalıştırmayla üretildiğini bildirdiği polisilikon malzemesini de "Çocuk İşçiliği veya Zorla Çalıştırma Tarafından Üretilen Mallar Listesine" ekledi.

Beyaz Saray'ın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

Bu eylemler, Çin Halk Cumhuriyeti'nin zalim ve insanlık dışı zorla çalıştırma uygulamalarına karşı ek maliyetler getirme ve Pekin'in kurallara dayalı uluslararası düzenin bir parçası olarak adil ticaret kurallarına bağlı kalmasını sağlama konusundaki kararlılığımızı göstermektedir.

Ayrı bir açıklama yapan ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo da "Bu ayki G-7 zirvesinde açıkça belirttiğimiz gibi, Birleşik Devletler küresel tedarik zincirlerinin zorla çalıştırmadan arındırılmasını sağlamak ve teknolojinin insan haklarının suistimali için kullanılmasını engellemek için ihracat kontrolları da dahil olmak üzere tüm araçlarını kullanmaya kararlıdır" dedi.

Diğer yandan Pekin, Sincan'daki soykırım ve zorla çalıştırma suçlamalarını sürekli olarak yalanlıyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, ABD'nin adımlarına tepki göstererek, Pekin'in şirketlerinin haklarını ve çıkarlarını korumak için "gerekli tüm önlemleri" alacağını perşembe günü söyledi.

Hoshine Silicon Industry daha önce yaptığı açıklamada, endüstriyel silikonu doğrudan ABD'ye ihraç etmediğini ve bunun da yasağın etkisini sınırlayacağını bildirmişti.

Sincan Daqo New Energy firması da, Reuters haber ajansına bir e-posta göndererek, zorla çalıştırmaya karşı "sıfır tolerans" gösterdiklerini ve ABD'den doğrudan satış veya satın alma yapmadıklarını, bu nedenle yasakların ticareti üzerinde "önemli bir etki" yaratmayacağını belirtti.


Independent Türkçe, VOA, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU