İsrailli bilim insanları farelerin beklenen yaşam süresini ortalama yüzde 23 artırdı. Bunun ileride insanlarda da uygulanabileceği düşünülüyor.
Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan araştırmada, DNA onarımında rol oynayan ve normalde vücutta yaşlanmayla azalan SIRT6 isimli proteinin sayısı 250 farede artırıldı.
Araştırmacılar, bu proteinin daha yoğun olduğu farelerin daha genç kaldığını ve kansere karşı hassasiyetlerinin azaldığını tespit etti.
Bar-Ilan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haim Cohen, "İnsanın beklenen yaşam süresinde buna denk bir sıçrama, ortalama 120 yaşına kadar yaşamamızı sağlar" diye konuştu.
Farelerde gördüğümüz değişiklikler insanlara uyarlanabilir ve bu mümkün kılınabilirse çok heyecan verici olur.
2012’de Cohen, hayvanlardaki protein seviyelerini artıran ilk araştırmacı olmuştu.Bu çalışmayla Cohen, erkek farelerin yüzde 15 daha uzun yaşamasını sağlamıştı. Ancak bu deneyin dişi fareler üzerinde hiçbir etkisi olmamıştı.
Uluslararası bir araştırma ekibinin katkılarıyla yapılan son araştırmada ise hem erkek hem de dişi farelerin beklenen yaşam süresinde sıçrama görüldü.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Erkek farelerin, herhangi bir tedavi uygulanmayan kontrol grubundaki diğer erkeklerden yüzde 30 oranında daha uzun yaşaması sağlandı. Dişi farelerin yaşam süresi de kontrol grubundaki hemcinslerinden yüzde 15 daha fazlaydı.
Cohen'in görevli olduğu laboratuvardaki araştırmacılar şimdi SIRT6 proteininin insanlarda güvenli bir şekilde güçlendirilmesini sağlayacak tedavileri belirlemeye çalışıyor.
Araştırmacılar bu hedefe iki ila üç yıl içinde ulaşmayı umuyor.
"SIRT6 seviyelerini artırabilecek veya mevcut proteinleri daha aktif hale getirebilecek küçük moleküller geliştiriyoruz" diyen Cohen, sözlerini şöyle sürdürüyor:
Bunlar gelecekte yaşlanmanın üstesinden gelmesi için kullanılabilir.
Independent Türkçe, Times of Israel
Derleyen: Çağla Üren