İsrail, uluslararası çağrılara rağmen Batı Şeria'da yüzlerce yerleşime daha onay verdi

Uluslararası toplum, İsrail işgali altındaki topraklarda kurulan yerleşimlerin yasadışı olduğunu belirtiyor

Doğu Kudüs'ün Cebel Mukaber bölgesinde Yahudi yerleşim birimlerinin inşaatı devam ediyor (AFP)

İsrail, artan tepkilere rağmen Batı Şeria'nın Beytüllahim kentinde 560 yeni Yahudi yerleşimine onay verdi.

Filistin haber ajansı Wafa'nın haberine göre, yeni plan Filistin toprakları üzerinde hızla yayılan yasadışı yerleşimlere yönelik protestolar ve tepkilere rağmen kabul edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duvara ve Yerleşimlere Karşı Direniş Komisyonu Direktörü Hasan Brice, kısa bir süre önce de işgal altındaki Batı Şeria'nın Kisan köyünde de 90 yeni yerleşimin onaylandığını bildirdi. Yetkili, İsrail hükümetinin özellikle Beytüllahim'deki semt ve köylerde yerleşim inşaatı için sistematik olarak Filistinlilerin topraklarına el koyduğunu ve halkın kendi topraklarına girişine izin vermediğini belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu döneminde hızla artan Yahudi yerleşimleri, uluslararası toplumun da tepkisini çekiyor. Yaklaşık 2 milyon 800 bin Filistinlinin yaşadığı Batı Şeria'da yerleşimlere yerleşen İsraillilerin sayısı 450 bini aştı.

Uluslararası toplum bu yerleşimlerin uluslararası yasaları ihlal ettiğini ve yasadışı olduğunu vurguluyor. Avrupa Birliği, bu ay İsrail'e işgal altındaki Filistin topraklarında yeni yerleşimler inşa etme kararından vazgeçme çağrısında bulunmuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da, bu ayın başında İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'te yasa dışı yerleşim birimlerini genişletmeye devam ettiğini belirterek, "İsrail'in uluslararası hukuka aykırı şekilde sürdürdüğü söz konusu politikalar, iki devletli çözümün önündeki en büyük engeli teşkil etmeyi sürdürmektedir" açıklamasını yapmıştı.


Independent Türkçe, Middle East Monitor

DAHA FAZLA HABER OKU