Şirketler, çalışanları için aşı temin edebilir mi?

Canan Duman Independent Türkçe için yazdı

Fotoğraf: AA

Aşılamanın hızlanması iş dünyası için büyük önem kazanıyor. Çünkü şirketler, işlerini sürdürmenin bir koşulu olarak çalışanlarının aşılanmasını önemsiyor.

Bu nedenle dünyada birçok şirket, çalışanlarına ücretsiz aşı sağlamak için devreye giriyor. Aşı olmayı kolaylaştırmanın yollarını arıyor.

Çalışanları aşı olmaya teşvik etmek için ücretli izin sağlıyor. Aralarında bankaların da bulunduğu çok sayıda şirket, çalışanları için yüklü miktarda aşı satın alıyor.  

21 Nisan'da Başkan Biden, tüm işverenlerden çalışanlarının aşı olmasını sağlamak için ücretli izin sağlamalarını istedi.

Aşılar için ücretli izin süresi sağlamanın, bir işverenin kendi işgücünün ve toplumunun güvenliğine, üretkenliğine ve sağlığına yapılan bir yatırım olduğunu belirtti.  

Beyaz Saray'dan yapılan başka bir açıklamada da; "500'den az çalışanı olan işverenler, Kovid-19 aşısıyla ilgili ücretli izin sağlamanın maliyetini dengelemek için bir vergi kredisi almaya hak kazanacak" dendi.

Endonezya da da şirketlerin hükümeti beklemek zorunda kalmadan çalışanlarına doğrudan aşı sağlayabilmeleri için aşı satın almasına izin verildi. 

Türkiye'de ise bazı ilaç firmalarının, yabancı aşı şirketleriyle doğrudan iletişime geçtiği öne sürülmüş, Bakanlıktan gerekli izin çıkması halinde parayla aşı döneminin başlayabileceği belirtilmişti.

Bu sayede bir yandan devletin ücretsiz aşı uygulamasının devam edeceği, diğer yandan ise ücreti karşılığında sırasını beklemeden aşı olmak isteyenlere tercih hakkı getirebileceği kaydedilmişti ancak bir ilerleme kaydedilemedi. 


Peki, dünyada hangi şirketler çalışanlarının ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin aşı masraflarını üstleneceğini açıkladı? 

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli havayolu şirketi Emirates, Dubai Sağlık Otoritesi ve Sağlık ve Korunma Bakanlığı ile koordinasyonlu bir şekilde Kovid-19 aşı programını uygulamaya koydu.

Emirates, dünyada çalışanlarına Kovid-19 virüsüne karşı aşı olma seçeneği sunan ilk havayolu oldu. 

Hamdi Ulukaya'nın CEO'su olduğu Chobani, fabrikasındaki çalışanlarına aşı olmaları için altı saate kadar ücretli izin verdi.

Ayrıca şirket, fabrikada aşılama yapılabilmesi için şehirdeki Sağlık Bakanlığı ve yerel bir eczane ile ortaklık kurdu. Hamdi Ulukaya aşılama hakkında; "iş için iyi ama aynı zamanda bir işletmenin temel sorumluluğu" dedi.

Çalışanları daha güvenli hâle getirmenin, tüm topluluğun daha güvenli olmasına yardımcı olacağını belirtti.

Apple da çalışanlarına işyerinde Kovid-19 aşı hizmeti sağladı. 

Fast-food devi McDonald's, şirket merkezinde ve şirkete ait restoranlarında çalışanlara dört saate kadar ücretli izin imkânı sundu.

Şirket, aşıyı bir zorunluluk hâline getirmek yerine çalışanlarını aşı olmaya teşvik etmeyi tercih etti.

37 eyalette, 2 binden fazla mağazaya sahip olan indirimli market zinciri ALDI, saatlik çalışanlarına her aşı dozu için iki saat olmak üzere dört saate kadar ödeme imkânı sundu. 

Strateji danışmanlık şirketi Accenture, uygun olan aşıyı seçen ve tıbbi yardım programının bir parçası olan çalışan ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin masraflarını karşılayacağını açıkladı.

35 eyalette 500 binden fazla çalışanı olan ABD'nin en büyük süpermarket zinciri Kroger, aşı olduğunu kanıtlayan çalışanlara 100 dolar bonus vereceğini duyurdu.

Doğrudan satış şirketi olan Amway, tüm çalışanlar ve aileleri için Kovid-19 aşılarına sponsor olacaklarını açıkladı.

Fransa merkezli bilişim teknolojileri hizmeti ve danışmanlık şirketi Capgemini, çalışanların ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tüm hükümet onaylı protokollere sıkı sıkıya bağlı kalarak aşı masraflarını karşılayacağını duyurdu.

Edtech şirketi upGrad tüm çalışanları (tam zamanlı, sözleşmeli, stajyer vb.) ve aileleri için yüzde 100 aşı giderlerini karşılayacağını belirtti.

Pek çok şirketin çalışanları için aşı maliyetlerini karşılamaya hazır olması, ülkelerin pandemiyle daha hızlı mücadele etmesine yardımcı olacak ve umarız normale daha hızlı dönülmesini sağlayacak.

Özellikle büyük işverenlerin, kendi sektörleri için rol model olması ve örnek olarak liderlik etme konusundaki sorumlulukları önem kazanacak.

Tabi hükümetlerin süreci hızlandırmak için istekli şirketlerle nasıl ortaklık kuracağı zamanla belli olacak.

Ayrıca ihtiyaç duyduklarından daha fazla aşı satın alan veya sipariş eden gelişmiş ülkelerin fazla aşılarını ne yapacakları ile aşıların patent haklarının geçici olarak kaldırılması da aşı teminini kolaylaştırmada takip edilecek gelişmeler olacak. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU