Danimarka'da vizon krizi: Milyonlarca hayvan mezarından çıkarılıyor

"Vizonların imha süreci düzgün ilerlemedi"

Vizonların yasadışı şekilde itlaf edildiği anlaşılınca Danimarka başbakanı özür dilemiş, tarım bakanı ise istifa etmişti (AFP)

Danimarka, milyonlarca ölü vizonun bulunduğu mezarları yeniden kazmaya başladı.

Geçen yıl Danimarkalı yetkililer, koronavirüsün vizonlar arasında salgına neden olduğunu ve vizonların virüsü insanlara bulaştırabildiğini tespit etmişti.

Çiftlik hayvanları önce sert önlemlerle izole edilmeye çalışılmış, ardından da Kasım 2020'de ülkedeki 17 milyon vizonun tamamının itlaf edilmesine karar verilmişti.

Kararın ardından itlaf edilen milyonlarca çiftlik hayvanı toplu mezarlara gömülmüştü.

Ancak kısa süre önce ülkenin çevre ajansının yayımladığı bir raporda bu mezarların yeraltı sularını kirletebileceği belirtildi. Bunun ardından mezarlar yeniden kazılmaya başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Danimarka, dünyanın en büyük vizon endüstrilerinden biri konumunda. Ülke vizon kürkünü dünya genelindeki moda firmalarına ve palto üreticilerine ihraç ediyor.

Bununla birlikte hükümetin milyonlarca vizonu öldürme kararından sonra patlak veren vizon krizi iyi yönetilemiyor.

İlk olarak Danimarkalı yetkililer hayvanları yasadışı bir şekilde itlaf etmiş, bu da eski Tarım Bakanı Mogens Jensen'in istifasıyla sonuçlanmıştı.

Bunun ardından milyonlarca vizonun, yeterince derin olmayan toplu mezarlara aceleyle gömüldüğü anlaşılmıştı. Zira Holstebro şehrindeki askeri eğitim alanına gömülen vizon cesetleri şişerek toprak üstüne çıkmıştı.

Bunun yanı sıra yerel halk, ölü vizonlardan yükselen kötü kokulardan şikayetçiydi. Danimarka Çevre Koruma Ajansı'nın cesetlerin iki ila üç yıl içinde yerel yeraltı sularını kirleteceğini açıklamasından sonra parlamenterler mezarları yeniden açarak ölü vizonları yok etme kararı almıştı.

Vice’ın haberine göre mezar açma çalışmaları geçen hafta başladı.

Gıda, Tarım ve Balıkçılık Bakanı Rasmus Prehn, Alman gazetesi Tagesschau'ya açıklamalarda bulundu ve "Vizonların imha süreci uygun şekilde gitmedi" dedi.

Aslında vizonların hemen yakılması gerekirdi ama kapasite sorunları yaşadık ve bunun seçeneği tercih ettik.

Operasyon sona erdikten sonra Danimarka Veterinerlik ve Gıda İdaresi bölgedeki su için arıtma tesisleri kurmayı planlıyor.

Bu arada kazılıp çıkarılan vizon cesetlerinin de yakılacağı belirtiliyor. Operasyonun toplamda iki ay sürmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Vice, Sputnik News

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU