Irak'ta konukları kandırıp IŞİD tarafından kaçırıldıklarına inandıran şaka programı yayından kaldırıldı

"Sahneler DAEŞ'e dair anıları yeniden canlandırıyor"

Programın sunucusu Raslan Haddad, programın iptalinin haksızlık olduğunu düşünüyor (AP)

Irak'ın medya regülatörü, izleyicilerin öfkesi üzerine konukları IŞİD tarafından kaçırıldıklarına inandırıp kandıran televizyondaki bir şaka programını yayından kaldırdı.

Tannab Raslan adıyla bilinen program, kutsal Ramazan ayı boyunca Asia TV tarafından özel program olarak yayımlanıyordu. Ne var ki Irak İletişim ve Medya Komisyonu, bu hafta programın yayından kaldırılması talimatı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Program, katılımcılar ve izleyiciler IŞİD yönetimi altında yaşadıkları korku ve dehşeti yeniden yaşamaya zorlandığı için eleştiriliyordu.

Program, sözde bir "hayır etkinliğine" davet edilen fakat daha sonra militan rolü yapan aktörlerin yarattığı kurmaca bir pusuya düşen futbolcular ve oyuncular da dahil bir dizi meşhur Iraklı konuk üzerinden ilerliyor.

Programın ilerleyen sahnelerinde konuklar Irak güvenlik güçlerini canlandıran diğer oyuncular tarafından serbest bırakılıyor. Sahte silahlar ve şov amaçlı patlamaların yanı sıra sahte intihar yelekleri de kullanılırken, gizli kameralar konukların son derece gerçek olan korkularını gösteren her şeyi kaydediyor.

Program içeriğin son derece saldırganca olduğunu söyleyen kızgın ve üzgün izleyicilerden gelen bir öfke fırtınasına neden oldu. Ayrıca etik kaygılar da gündeme geldi.

Bağdat'ta yaşayan Beşir el-Saddi, "Sahneler DEAŞ'a dair anıları yeniden canlandırıyor" dedi ve bunun "kabul edilemez", "zalimce" ve "vahşice" olduğunu sözlerine ekledi.

Fakat programın oyuncularından olan ve sunuculuğunu üstlenen Raslan Haddad dahil bazı isimler, programın kaldırılmasının haksızlık ve "adaletsizlik" olduğunu söyleyip şikayet etti.

Katılımcıların "kabul ettikleri" programa "itiraz etmediklerini" iddia eden Haddad, programın herhangi bir çizgiyi aştığına ikna olmuş değil. Ayrıca sözleşmeye dayalı anlaşmaların kanalın büyük cezalar almasına neden olacağı konusunda ısrarcı.

Programın en tartışmalı bölümlerinden birinde Iraklı oyuncu Nesma Tannib, Bağdat'ın dışındaki kırsal bir bölgeye götürülürken görüntüleniyor. Tüm bunlar IŞİD yönetiminden kurtulmuş bir aileyle tanışma bahanesiyle gerçekleşiyor.

Yolculuk sırasında sahte bir kontrol noktasında Tannib'e, girmek üzere oldukları bölgenin güvenli olmadığı ve sadece üç saat önce IŞİD tarafından saldırıya uğradığı söyleniyor. Tannib açıkça endişeleniyor ve geri dönmek istiyor fakat bu isteği görmezden geliniyor.

Tannib daha sonra bir patlamanın duyulduğu bir eve götürülüyor, bu noktada gözü bağlı olan kadın oyuncu çığlıklar atıp bayılıyor. Daha sonra Irak askerlerini canlandıran oyuncular tarafından "kurtarılıyor".

Programın yapımcılığını, çoğu İran tarafından desteklenen ve IŞİD'e karşı Irak güvenlik güçleriyle birlikte savaşmış, çoğunlukla Şii milislerden oluşan hükümet destekli bir şemsiye grup olan Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi -ed.n.) üstleniyordu.

IŞİD ülkenin bazı bölgelerindeki egemenliği sırasında kaçırma, kafa kesme ve özellikle kadınlara yönelik köleleştirme faaliyetlerinde bulunmuştu.

IŞİD, nihayetinde ABD liderliğindeki güçlerin yardımıyla üç yıl süren bir seferberliğin ardından yenilgiye uğratıldı fakat militanları Irak'tan çıkarma mücadelesinde binlerce kişi hayatını kaybetti. IŞİD gücünün doruğundayken Irak topraklarının üçte birini kontrol ediyordu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU