NASA'nın Mars'taki helikopteri ne zaman ölüme terk edilecek?

Minik helikopterin önümüzdeki iki hafta içinde 4 kez daha uçması bekleniyor

Ingenuity, Türkçe'de "hüner" anlamına geliyor (NASA)

NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity, pazartesi günü Kızıl Gezegen'de 39 saniyelik bir uçuş denemesini başarıyla tamamladı. Böylece deneme, motorlu bir hava aracının başka bir gezegendeki ilk kontrollü uçuşu olarak tarihe geçti. 

Dünya dışında bir gezegende uçan ilk helikopter unvanını kazanan Ingenuity'den elde edilen veriler sayesinde NASA, gelecekte yine Mars'ta kullanılmak üzere yeni nesil helikopterler geliştirecek.

O helikopterler mürettebatlı Mars görevlerinde astronotlar için küçük yükleri taşıma işini üstlenecek ve uçurum, mağara, derin kraterler gibi ulaşılması zor yerleri inceleme görevlerini yerine getirecek.

Öte yandan Ingenuity'nin Kızıl Gezegen'deki maceraları bu uçuş denemesiyle sona ermedi. Hatta 1,8 kilogramlık helikopterin Mars'taki 31 günlük programının ilk aşamasını teşkil etti.

Yeni uçuşlar ve ölüme terk edilme

19 Nisan'da gerçekleşen deneme, Ingenuity için planlanan bir dizi test uçuşunun ilkiydi.

NASA mühendislerinden oluşan bir ekip, 31 Mars günü sürecek programı boyunca Ingenuity'nin uçma yeteneğini test etmeye devam edecek. Mars günü, Kızıl Gezegen'de bir güne eşdeğer, Dünya'daki bir gündense yaklaşık 40 dakika daha uzun sürüyor.

Uzay ajansının Jet İtki Laboratuvarı'nda Ingenuity Mars Helikopteri'nin proje yöneticisi MiMi Aung, uçuş denemesinden sonra yaptığı açıklamada, minik hava taşıtının, Mars'a gelecekte gönderilecek helikopterleri tasarlayacak mühendislere veri sağlamayı amaçladığını söyledi.

Aung, "Bu ilk uçuşun sonrasında, önümüzdeki günlerde 4 kez kadar uçuş denemesi planlıyoruz" dedi ve ekledi:

Bunlar gittikçe zorlaşan uçuşlar, zorlu uçuşlar olacak. Bu döner kanatlı hava aracının sınırlarını sonuna kadar zorlayacağız.

Minik helikopter, başarıyla tamamlanan ilk uçuşunda üç metre yükseklikte 30 saniye kadar havada kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni uçuşlarda araştırma ekibi, gelecek uçuşlarda hava aracını 4,5 metre yükseğe çıkarmayı ve 90 saniye boyunca havada tutmayı amaçlıyor. Bu süre içinde helikopterin yaklaşık 300 metre ilerleyebileceği düşünülüyor.

Öte yandan Ingenuity, zorlu Mars ortamında yaşamını uzun süre sürdürmek üzere tasarlanmadı. Bu nedenle 30 günlük sürenin ardından Perseverance, beraberinde Mars'a götürdüğü minik arkadaşını ölüme terk edecek.

 

Independent Türkçe, Inverse, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU