Minneapolis'de ırkçılık karşıtı protestolar sürüyor: Polis barikatına karşı şemsiye barikatı

Polis, gösterilerin 4. gününde dün 24 protestocuyu gözaltına aldı

ABD’nin Minneapolis kentinde 20 yaşındaki siyahi genç Daunte Wright’ın polis tarafından öldürülmesiyle patlak veren gösteriler devam ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl 25 Mayıs’ta siyahi George Floyd’un bir polisin boynuna bastırmasının ardından hayatını kaybetmesiyle kent, uzun süre büyük protestolara sahne olmuştu. Yaklaşık bir yıl sonra 11 Nisan'da Daunte Wright’in hakkındaki tutuklama kararı gerekçesiyle gözaltı işlemi sırasında kaçmaya çalışırken polis tarafından vurularak öldürülmesi protestoları yeniden tetikledi.

Minneapolis'in kuzeyinde Brooklyn Center bölgesinde dün oturma eylemi düzenleyen göstericiler, yine polisin sert tepkisiyle karşılaştı. Onlarca polis, şemsiyelerle barikat kuran kalabalığın üzerine yürüyerek protestocuları bölgeden ayrılmaya zorladı.

Polisin ses bombası da kullandığı olaylarda 24 protestocunun gözaltına alındıği bildirildi.
 

daunte.jpg
Daunte Wright, iki yaşında bir çocuk babasıydı (AP)


Wright’ı vuran 48 yaşındaki polis memuru Kim Potter’ın ve Brooklyn Center Polis şefi Tim Gannon'un dün görevlerinden istifa ettiği duyurulmuştu. Şok tabancası yerine yanlışlıkla silahını çektiğini savunan Potter’ın ikinci dereceden adam öldürme suçlamasından yargılanacağı bildirilmişti.

Floyd’un öldürülmesiyle ilgili dava sürerken, bir çocuk babası Wright'ın öldürülmesi ülke genelinde polis şiddeti ve ırkçılık karşıtı tepkileri alevlendirmiş durumda.

Annesi Katie Wright, iki yaşında bir çocuğu olan oğlunun ailesine bağlı biri olduğunu belirterek "O bunu hak etmedi" dedi.


Independent Türkçe, RT, BBC, Star Tribune

DAHA FAZLA HABER OKU