Yağdan kaçınan erkeklerin testosteron seviyesinin düştüğü ortaya kondu

"Sonuçlarımız çoklu doymamış yağın testosteron için en kötü yağ olduğuna işaret ediyor"

Testosteron erkek cinsiyet hormonudur (Pikist)

Yürütülen yeni araştırma, az yağlı beslenmenin erkeklerin testosteron seviyesini düşürdüğünü ortaya koydu.

Birleşik Krallık'taki Worcester Üniversitesi'nde akademisyen Joseph Whittaker'ın yönettiği araştırmada, 6 farklı çalışmaya katılan toplam 206 erkeğin verileri incelendi. Söz konusu çalışmalarda katılımcılar önce yüksek yağlı (yüzde 40 yağ), daha sonra az yağlı (yüzde 20 yağ) gıdalar tüketmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bulgular, katılımcıların testosteron seviyesinin az yağlı beslenmede ortalama yüzde 10-15 oranında azaldığını gösterdi. Özellikle az yağlı vejetaryen beslenmede yüzde 26'ya varan düşüşler görüldü.

Medical Xpress'in aktardığı haberde, normal testosteron seviyesinin erkeklerin akıl ve cinsel sağlığı için önemine dikkat çekildi. Düşük testosteron seviyesinin kalp hastalıkları, diyabet ve Alzheimer riskiyle ilişkili olduğu belirtildi.

Bununla birlikte uzmanlar, genellikle bitkisel yağlarda bulunan çoklu doymamış yağın, hücrelerin testosteron üretme kabiliyetine zarar verebileceğini ifade etti. Whittaker, "Sonuçlarımız çoklu doymamış yağın testosteron için en kötü yağ olduğuna işaret ediyor" dedi ve ekledi:

Bunlar genellikle kek ve bisküvi gibi işlenmiş gıdalarda kullanılan bitkisel yağda yüksek miktarda bulunuyor.

Araştırma ekibi zeytinyağı, avokado ve fındık gibi besinlerde bulunan tekli doymamış yağın testosteron üretimini artırabileceğini sözlerine ekledi.

Hakemli bilim dergisi The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology'de yayımlanan araştırmanın yazarları, yağ ve testosteron seviyelerinin ilişkisi konusunda daha fazla çalışma yürütülmesi gerektiğini belirtti. Whittaker şöyle konuştu:

Sonuçlarımızı doğrulamak için birkaç çalışma daha görmek istiyoruz… Bu arada testosteron seviyesi düşük erkeklerin az yağlı beslenmeden kaçınması akıllıca olacaktır.

Yağ tüketimi beslenme uzmanlarının sıkça tartıştığı bir konu. ABD ve Birleşik Krallık'taki beslenme kılavuzlarında yağ tüketimi, toplam kalorinin yüzde 35'inden azıyla sınırlandırılıyor. Zira Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Sistemi doymuş yağ tehlikesine dikkat çekiyor. Bunların kolesterolü yükseltebileceğini ve kalp hastalıkları riskini artırabileceğini bildiriyor.

 

Independent Türkçe, Medical Xpress, Daily Mail

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU