Gorillerin, göğüslerini yumruklayarak vücut büyüklüklerini gösterdiği ortaya çıktı

"Bu hareket gorillere ait bireysel izler de taşıyor olabilir"

Goril DNA'sının yüzde 95'i insan DNA'sıyla benzerlik gösterir (Dian Fossey Goril Fonu) 

Araştırmacılar, dağ gorillerinin göğsünü yumruklayarak vücut büyüklüklerini gösterdiğini buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Scientific Reports'ta yayımlanan uluslararası çalışmada, Ruanda'da yer alan Yanardağlar Ulusal Parkı'ndaki dağ gorilleri incelendi.

Çalışmaya göre gorillerin vücut büyüklüğü, doğadaki mücadelelerinde sahip oldukları gücü ve rekabet kabiliyetlerini gösteriyor. Dağ gorilleri vücut ebatlarıyla rakip erkek gorilleri korkuturken, dişi gorilleri de çiftleşme için kendilerine çekebiliyor.

Bilim insanları, göğüs yumruklarken vücut büyüklüğü fazla olan dağ gorillerinin daha küçük olanlara kıyasla düşük frekanslarda ses çıkardığını gözlemledi. Araştırmacılar, dağ gorillerinin bu frekanslar aracılığıyla vücut büyüklüğüne ilişkin bilgileri karşı tarafa ilettiğini belirtti.

Araştırmanın başyazarlarından ve Max Planck Enstitüsü'nde evrimsel antropoloji üzerine çalışan Edward Wright, dağ gorillerinin göğüslerini yumruklamasının "hayvanlar alemindeki en tanıdık seslerden biri" olduğunu ve bu "gösterilerde vücut büyüklüğüne dair bilgilerin yer aldığını" söyledi.

Nesli tükenmekte olan gorillerin korunmasını amaçlayan Dian Fossey Goril Fonu'nun desteğiyle düzenlenen çalışmada bilim insanları, göğüs yumruklama süresinin ve sıklığının goriller arasında farklılık gösterdiğini de tespit etti.

Araştırmacılar, bu durumun "göğüs yumruklama hareketinin gorillere ait bireysel izler taşıyabileceği ihtimaline işaret ettiğini" belirtti.

Henüz bununla ilişkili sağlam verilere ulaşılamadığını belirten bilim insanları, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ekledi.



Independent Türkçe, Phys.org, Florida News Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU