Ünlü Fransız düşünür Foucault'nun Tunus'ta oğlan çocuklarını istismar ettiği iddia edildi

Sorman, "Onlara para verip 'Akşam 10’da her zamanki yerde' diyordu. Mezar taşlarını üzerinde küçük erkek çocuklarıyla birlikte oluyordu" dedi

Michel Foucault, AIDS nedeniyle 1984'te hayatını kaybetmişti (AFP)

Ünlü Fransız düşünür Michel Foucault'nun 1960'lardın sonunda Tunus'ta yaşadığı dönemde Arap erkek çocuklarıyla cinsel ilişki yaşadığı iddiası, entelektüel çevrelerde tartışma yarattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1984'te 57 yaşında hayatını kaybeden Foucault'nun arkadaşlarından Guy Sorman, Sunday Times gazetesine açıklamasında, Foucault'nun "pedofil bir tecavüzcü" olduğu iddiasını ortaya attı. 1969'da bir grup arkadaşıyla Tunus'taki Sidi Bu Zeyd'de yaşayan Foucault'yu ziyaret ettiklerini anlatan 77 yaşındaki Sorman, "Çocuklar ünlü düşünürün peşinde koşarak 'Ya ben, beni al' diyorlardı" ifadelerini kullandı.

Çocukların bazılarının sadece 8 yaşında olduğunu belirten Sorman, "Onlara para verip 'Akşam 10'da her zamanki yerde' diyordu. Mezar taşlarının üzerinde  küçük erkek çocuklarıyla birlikte oluyordu. Rıza konusu gündeme bile gelmiyordu" dedi.

Foucault'nun böyle bir şeyi Fransa'da yapmaya cesaret edemeyeceğini kaydeden Sorman, "Bunun sömürgeci bir boyutu var. Bir beyaz emperyalizmi" diye konuştu. Basının durumdan haberdar olduğunu ancak Foucault'nun şöhreti nedeniyle açıklamamayı tercih ettiğini öne süren Sorman, bu "ahlaken son derece iğrenç" durumu polise bildirmediği için pişman olduğunu da sözlerine ekledi.

Foucault, 1977'de Fransa'da cinsel ilişkide rıza yaşının kaldırılmasına yönelik dilekçeye imza veren entelektüeller arasındaydı. Dilekçeyi destekleyen diğer isimler arasında Louis Aragon, Jean-Paul Sartre, Jacques Derrida, Louis Althusser, Roland Barthes, Simone de Beauvoir, Gilles Deleuze da vardı. Foucault, o dönem yaptığı açıklamada, çocukların cinsel ilişkiye rıza gösterebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtmişti.

Fransa'da meclisin alt kanadı, önceki hafta cinsel ilişki yaşayanlar arasındaki yaş farkı az değilse 15 yaşından küçük çocuklarla seksi suç sayan bir tasarıyı kabul etmişti.


Independent Türkçe, The Times, The New Arab, France24

DAHA FAZLA HABER OKU