Sosyal medya CEO'ları ABD Kongresi'nde ter döktü: "Sadece evet ya da hayır deyin"

Facebook, Twitter ve Google'ın CEO'ları, parlamenterlerden gelen sorular karşısında zaman zaman zor anlar yaşadı

Google'dan Sundar Pichai, Facebook'tan Mark Zuckerberg ve Twitter'dan Jack Dorsey video görüşme yoluyla ifade verdi (AFP)

Teknoloji platformlarına yönelik düzenleme tartışmaları sürerken, üç sosyal medya devinin CEO'su dün ABD Kongresi'nde ifade verdi. Facebook'tan Mark Zuckerberg, Twitter'dan Jack Dorsey ve Google'dan Sundar Pichai, 5 saat boyunca Temsilciler Meclisi üyelerinin sorularını yanıtladı. Aşırılık, yanlış bilgi, siber taciz, iklim değişikliği ve koronavirüsle ilgili sorularla karşılaşan üç ismin, zaman zaman parlamenterlerden gelen sorular karşısında zor anlar yaşadığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı parlamenterler, soruları ayrıntılı yanıtlamaya çalışan sosyal medya yöneticilerinin sözünü keserek sadece "evet ya da hayır" yanıtını vermelerini istedi. Jack Dorsey, oturum sırasında evet ve hayır şıklarını içeren bir tweet paylaştı.
 


Bunun üzerine Demokrat parlamenter Kathleen Rice, "Aynı anda farklı işler yapma yeteneğiniz epey etkileyici" yorumunda bulundu.

"Kullanıcıları ve dünyayı korumayı başaramadınız"

Eski ABD Başkanı Donald Trump yanlılarının 6 Ocak'ta Kongre binasına düzenlediği ve 5 kişinin hayatını kaybettiği baskın, sosyal medyanın aşırılığı ve yalan bilgiyi beslediği yönünde tartışmaları beraberinde getirmişti. Olayın ardından sosyal medya platformlarının Trump'ın hesaplarını kapatması da ifade özgürlüğüyle ilgili tepkilere yol açmıştı.

Dünkü oturumda Demokrat Partili Mike Doyle, "Teknolojinin gücü inanılmaz ve korkutucu, hiçbiriniz kullanıcıları ve dünyayı yarattığınız şeyin en kötü sonuçlarından korumayı başaramadınız" dedi. Doyle, üç CEO'ya Kongre baskınında şirketlerinin kısmen sorumlu olup olmadığını sordu ve "evet" ya da "hayır" yanıtı vermelerini istedi. Üç isim arasında "evet" diyen tek isim Twitter'ın CEO'su Dorsey oldu.

Cumhuriyetçi Steve Scalise'ın sosyal medya platformlarının muhafazakarlara karşı önyargılı olduğu yönündeki yorumuna verdiği yanıtta Dorsey, "Bizim bir sansür departmanımız yok" dedi. ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'la ilgili bazı iddiaları içeren haberlerin kısıtlanması konusunda yanlış hareket ettiklerini yineleyen Dorsey, "Bu tam olarak bir işlem hatasıydı" diye konuştu.

Çocuklara yönelik reklamlardan para kazanma suçlaması

Cumhuriyetçi temsilcilerse, oturumda üç şirketi muhafazakar sesleri sansürlemekle suçladı, ayrıca sosyal medya platformlarının çocukları ve gençleri korumak için daha fazla adım atması gerektiğini belirtti. Bazı Demokrat parlamenterler de, Facebook ve Google'ın teknik olarak yeterli bilgiye sahip olmayan çocuklara yönelik reklamlardan para kazandığını söyledi. Pichai ve Zuckerberg ise bu suçlamalara karşı 13 yaşından küçük çocukların platformlarına üye olamadığı yanıtını verdi.

Dorsey, Twitter'ın ırkçı etiketleri engellemediğini çünkü bunların ırkçılıkla mücadelede kullanılabileceğine inandıklarını söyledi. Demokrat Partili Donald McEachin, Facebook'un neden Kovid-19'la ilgili yanlış bilgilere yönelik kuralları iklim değişikliğiyle ilgili yanlış bilgiler konusunda da uygulamadığı sorusuna Zuckerberg, "Kovid yalanları anında fiziksel zarara yol açabilir ancak iklim değişikliğiyle ilgili yanlış bilgi bunu yapmaz" yanıtını verdi.

Washington Post, oturumun Kongre'nin sosyal medyayı düzenleyecek adımlar konusunda ne kadar ciddi olduğunu ancak yöntem konusundaki farklı görüşleri ortaya koyduğunu yazdı. Demokrasi ve Teknoloji Merkezi yöneticisi Alexandra Givens, "Her iki taraftan gelen sorular, parlamenterlerin ciddi olduğunu gösteriyor. Bu konuda nasıl bir yol izleyecekleriyse belirsizliğini koruyor" dedi.


Independent Türkçe, Washington Post, CNBC

Derleyen: Merve Arkan

DAHA FAZLA HABER OKU