Seçim sisteminin siyasi partileri mecbur bıraktığı ''ittifaklar denklemi'' birçok değişik formülü masaya getiriyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Partiler son genel seçime iki ana ittifak bloku içinde girdi. Bunlar Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) dahil olduğu Cumhur İttifakı ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin (DP) dahil olduğu Millet İttifakı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), Hür Dava Partisi ve Vatan Partisi seçimlere müstakil olarak girdi.
Peki, bu ittifaklar önümüzdeki seçimlerde tekrar devam edecek mi yoksa yeni ittifak formülleri mi oluşacak?
Alternatifler çoğaldı
2018'deki seçimlerin ardından eski Başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğinde Gelecek Partisi, eski Başbakan Yardımcı Ali Babacan liderliğinde ise Demokrasi ve Atılım Partisi kuruldu. Bu durum, muhafazakar seçmen açısından hem alternatifleri çeşitlendirdi hem de yeni ittifak senaryolarının konuşulmasına neden oldu.
Şimdi Ankara kulislerinde, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin de dahil olacağı üçüncü ittifakın düşünülmeye başlandığı konuşuluyor.
DP'nin durduğu nokta
Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, bir önceki seçimde temel değerler etrafında bir araya gelen farklı perspektif sahibi siyasi partilerin Millet İttifakı'nı kurduğunu, kendilerinin de bu ittifak çatısı altında yer aldığını hatırlattı.
Seçim sisteminin partileri benzer işbirliklerine mecbur bıraktığının altını çizen Uysal, sıcak seçim atmosferine girmeden formüllerin şekillenmeyeceğini belirtiyor.
Yeni ittifakla iddialarıyla ilgili yorum yapmanın çok erken olduğunu belirten Uysal, “Türkiye’deki siyasi ikliminin değişmesine ihtiyacı var. Bu değişiklik de bir iktidar değişimiyle mümkün. Biz kurumsal olarak bu noktadayız” dedi.
Uysal, muhalefet partileriyle ilgili zaman zaman gündeme getirilen ittifak tartışmalarının, muhalefetin söylem bütünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik bir hamle olarak da değerlendirilebileceği görüşünde.
Sağ seçmenin arayışı
Gelecek Partisi Siyasi İşler Başkanı Nedim Yamalı, sağ-muhafazakar seçmenden yeni ittifaka ilişkin taleplerin geldiğini doğruluyor. Ancak Yamalı'ya göre kurumsal olarak bu seçeceğin üzerinde çalışılmaya başlanmadı ve her şey seçim atmosferinde netleşecek.
Yamalı, muhalefet partileri arasında sık sık yapılan görüşmeleri ''İlişkileri sıcak tutmak gerekiyor. Sadece seçim dönemlerinde yapılan ziyaretler ve görüşmeler seçmende o sıcaklık duygusunu oluşturmuyor'' diyor.
''Hesaplar yapılır öyle hareket edilir''
AK Parti'nin Cumhur İttifakı'na dahil etmeye çalıştığı Saadet Partisi cephesinde de üçüncü ittifak konuşulmaya başlanmış durumda.
Görüştüğümüz bir parti yetkilisinin ''Nihai karar seçim sathı mailinde ortaya çıkacak. Asıl olan muhalefetin daha fazla milletvekilini parlamentoya göndermesi. Bu noktada matematiksel hesaplar yapılır ve karar verilir'' sözleri, Saadet Partisi’nin üçüncü ittifaka soğuk bakmadığını gösteriyor.
''AK Parti’nin ana ağırlığı merkez sağdır, bu seçmen yeni bir adres arıyor''
SONAR Araştırma Başkanı Hakan Bayrakçı, Cumhur İttifakı'na oy veren seçmenin ana ağırlığının geçmişte Anavatan Partisi ya da Doğru Yol Partisi gibi merkez sağda siyaset yapan partilere oy verdiğini, ''İslamcı'' ya da ''Milli Görüşçü'' tabandan gelen AK Parti seçmeninin yüzde 15’lerde olduğunu söylüyor.
''CHP, AK Parti seçmenin tamamının aşırı muhafazakar olduğunu düşünüyor. Bunun için başörtülü kadınları ya da geçmişte Saadet Partisi’nde siyaset yapan bazı isimleri bünyesine katarak o oyları alabileceğini düşünüyor. Ama AK Parti seçmeninin çoğu merkez sağ olarak ifade edebileceğimiz çizgidedir ve bu çizgideki seçmenin CHP’ye oy vermesi çok zor'' diyen Bayrakçı, ''Şimdi o seçmen bir adres arıyor. Yeni ittifak modelleriyle oyunun boşa gitmediğini görürse bu modellere yönelebilir. Sözü edilen partilerin barajı aşabileceğini söyleyebiliriz ama çok da büyük bir başarı sağlayabilmeleri için seçim döneminde olağanüstü şeylerin olması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.
''İYİ Partili 3. İttifak ana muhalefet olur''
Sözü edilen ittifaka İYİ Parti’nin dahil olmasının tüm dengeleri değiştireceğini söyleyen Bayrakçı, "O zaman bu blok hayal edilemeyecek ölçüde büyük bir oy alıp Meclis'te ana muhalefet görevi üstlenecek duruma gelebilir" şeklinde konuştu.
© The Independentturkish