En önemli kanıt sırroldu: Britanyalı askerlerin Afganistan'da işlediği katliamın videosu kayıp

Yapılan soruşturmada, Britanyalı operatörlerin 2011-2013 döneminde gerçekleşen onlarca cinayete Afgan özel kuvvetlerini de bulaştırmak için raporlar üzerinde tahrifat yaptığı anlaşılmıştı

BK hükümeti yürütülen soruşturmayı tek bir dava dahi açmadan 2017 sonlarında kapattı (AFP)

Birleşik Krallık (BK) özel kuvvetlerinin Afganistan'da işlediği belirtilen katliama dair videolu bir kanıtın kaybolduğu anlaşıldı.

Afganistan'da SAS biriminin gerçekleştirdiği savaş suçuna dair soruşturma, delillerin yitirilmesi ve tanıkların sessiz kalması nedeniyle sekteye uğrarken, iddiaların hedefindeki timin suçunu ortaya koyduğu kaydedilen bir videoysa kayıplara karıştı.

Seyfullah Yar, 2011'de köylerine giren SAS biriminin ailesini vurup öldürdüğü sırada 19 yaşındaydı. 2017'de baskını araştırmak için Kabil'e gelen Britanyalı askeri müfettişlere başından geçenleri anlatırken, o esnada ellerinin kelepçeli olduğunu; babasından, erkek kardeşinden ve iki erkek kuzeninden uzaklaştırıldığını söyledi. Afgan genç sonrasında silah sesleri duyduğunu ve Britanyalılar olay yerini terk ettiğinde yakınlarının kurşunlarla delik deşik olmuş cesetleriyle karşılaştığını anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Russia Today'in (RT) Sunday Times gazetesinden aktardığı habere göre, bu baskın havadan destek veren ABD kuvvetleri tarafından kayda alınmıştı ancak Amerikalı yetkililer önemli bir delil olabilecek görüntüyü nasılsa kaybetti ve o video, Seyfullah'ın kanlı baskının adli açıdan incelenmesi için BK'de başvurduğu mahkemeye sunulamadı.

Ancak bu baskınla ilgili kilit öneme sahip kanıtların gizemli bir şekilde kaybolmasıyla ilk kez karşılaşılmıyor.

Kraliyet Askeri Polisi (RMP) müfettişlerinin 2017'de Kabil'e yaptığı ziyaret, SAS birimine karşı savaş suçu iddialarını araştıran 3,5 yıllık soruşturmadaki son görevlerden biriydi.

Araştırma ekibi, Britanyalı operatörlerin 2011-2013 döneminde gerçekleşen onlarca cinayete Afgan özel kuvvetlerini de bulaştırmak için görev raporları üzerinde tahrifat yaptığı sonucuna vardı.

Toplu halde "hafıza kaybı" yaşadılar

Müfettişler ayrıca, bu görevi hatırlayamadıklarını söyleyen 42 askerle görüştü. Sunday Times tarafından paylaşılan mahkeme belgeleri, bir yargıcın bu durumu "toplu hafıza kaybı" olarak nitelendirdiğini ortaya koydu. Seyfullah'ın köyüne yapılan baskında kullanılan silahlarsa, RMP'nin soruşturma açtığı yıl imha edildi.

Diğer yandan SAS birlikleri aleyhindeki kanıtlar yığılmaya devam etti. Müfettişler, kurbanları öldüren mermilerin Afgan komandoların kullandığı 7.62 mm'lik mermiler değil, Britanyalıların kullandığı 5.56 mm'lik mermiler olduğunu tespit etti. Ayrıca, cinayetleri daha sonra haklı çıkarmak için bu kurbanların cesetlerine silah yerleştirildiğine dair raporlar da incelendi.

Seyfullah'ın köyüne 2011'de yapılan baskını takip eden bazı raporlarda, bahsi geçen kişilerin, evleri SAS birimleri tarafından aranırken "silahlarına davrandıkları sırada öldürüldüğü" iddia edildi. Ancak bu raporlar baskını "en son katliam" olarak nitelendiren üst düzey komutanlar tarafından şüpheyle karşılandı ve BK'deki mahkeme kayıtlarına yansıyan e-posta yazışmalarına göre bu yetkililer "zararsız hale getirilmiş 4 tutsağın o anda gizli el bombalarına ve tüfeklere ulaştığı" fikrini inandırıcı bulmadı.
 


BK hükümeti yürütülen soruşturmayı tek bir dava dahi açmadan 2017 sonlarında kapattı. Aynı yıl, savaş suçu iddialarına yönelik geniş kapsamlı bir başka soruşturma olan Irak Tarihi İddialar Ekibi (IHAT) de yine bir dava açılmadan kapatıldı.

BK'de SAS birimi genel olarak parlamento denetiminden muaf tutulurken, yakınlarını kaybeden Seyfullah ise adaleti bulmak için mahkemelerin kapısını çalıyor.

Afgan gencin avukatı Tessa Gregory, Sunday Times'a verdiği röportajda, Seyfullah'ın, sevdiklerinin ölümleri hakkında yeni bir soruşturma açılması için çabaladığını söyledi.


Independent Türkçe, Sunday Times, Russia Today

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU