Pandemi Zoom'a yaradı: Gelir artışını analistler bile tahmin edemedi

Zoom'un kurucusu ve CEO'su: Uzaktan ve herhangi bir yerden çalışma trendinin yükselişiyle, gelecek burada

Forbes'a göre Zoom'un kurucusu ve CEO'su Eric Yuan ve ailesinin serveti 18 milyar dolar (AFP)

Kovid-19 pandemisiyle uzaktan çalışmanın ve internet üzerinden görüşmelerin yükselişi, video konferans uygulaması Zoom'a yaradı. Firma 1 Mart'ta yaptığı açıklamada gelirlerinin geçen yıla oranla yüzde 326 artışla 2,6 milyar dolara (yaklaşık 19 milyar 115 milyon TL) yükseldiğini bildirdi. 2020'nin sadece son çeyreğinde gelirlerinin yüzde 369 artışla 882,5 milyon dolara (yaklaşık 6 milyar 500 milyon TL) ulaştığını ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gelişmelerin bu yıl da devam edeceği düşünülüyor. Zira teknoloji devi bu yılın ilk üç ayında 900 milyon dolarla 905 milyon dolar (yaklaşık 6 milyar 620 milyon TL'yle 6 milyar 655 milyon TL) arasında gelir elde etmeyi planlıyor.

Guardian, bu meblağın analistlerin tahminlerinin çok üzerinde olduğuna işaret etti. Firma, mali yılın sonunda gelirlerin 3,7 milyar doların (yaklaşık 27 milyar 195 milyon TL) üzerine çıkmasını bekliyor.

Zoom'un kurucusu ve CEO'su Eric Yuan şöyle konuştu:

Herhangi bir yerden çalışma gibi bir modern çalışma ortamında güvenilir partner ve motor olma rolümüzden ötürü teşekkür ediyoruz. Hızlı yanıt verme ve uygulama becerimiz, yıl boyunca  finansal anlamda güçlü sonuçlar verdi.

Uzaktan ve herhangi bir yerden çalışma trendinin yükselişiyle, gelecek burada.

Öte yandan aşılamanın artması ve virüsün yayılımının yavaşlaması, çalışanlarla öğrencilerin fiziksel alanlara dönme ihtimalini ortaya çıkardı. Bazı Zoom yatırımcıları bu sebeplerden dolayı endişeli.

 

 

Fakat koronavirüsün ofis hayatında kalıcı bir etkisi olabileceğine dair de işaretler var. ABD merkezli düşünce kuruluşu Pew Research Center'ın raporuna göre, pandemiden önce işinin evden de yapılabileceğini söyleyen beş işçiden yalnızca biri evden çalışıyordu.

Bulgular, bu çalışanların yüzde 71'inin artık işlerini her zaman ya da çoğu zaman evden yaptığını gösterdi. Bu kişilerin yarısından fazlası pandemiden sonra da evden çalışmaya devam etmek istiyor.

Ancak yine de Zoom'un devasa büyümesinin devam edip etmeyeceği belli değil. R/GA adlı dijital ajansın Londra ofisinin yöneticisi Rebecca Bezzina bu konuda şu ifadeleri kullandı:

Zoom'un büyümesi dikkat çekiciydi. Bir yıldan kısa bir süre içinde, video konferans uygulaması sosyal mesafeli dünyayı birleştirdi ve koronavirüs çağını tanımlayan bir uygulama haline geldi. Ancak Zoom'un söz konusu büyümeyi sürdürmesi, aşı programlarının tüm hızıyla devam etmesi ve pandeminin sona erme ihtimali göz önünde bulundurulduğunda zor olabilir.

 

Independent Türkçe, Guardian, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU