Bu kadın futbolu için yeni bir şafak olsa da eşitlik mücadelemiz sürüyor

Eşit ödeme ve sosyal medyadaki kadın düşmanlığı gibi hususlar önemli. Oyuncular, gelecek neslin sporda değişim yaratma gücü olduğunu hissetmesine yardımcı olma sorumluluğuna sahip

New York'ta 10 Temmuz 2019'da düzenlenen protestoda, kadın futbolculara erkeklerle eşit ücret talep eden göstericiler (Reuters)

Futbol oynamaya başladığımda ülkem Danimarka'nın bir kadın milli futbol takımı olduğunu bile bilmiyordum. Şimdi, 2017'de finallerde oynayarak edindiğim inanılmaz tecrübeden sonra, ikinci UEFA Avrupa Kadınlar Şampiyonası mücadelemde dünya sahnesinde oynuyorum.

Bir zamanlar büyük hayallere ve sevdiğim bu oyunu oynamak için büyük tutkuya sahip küçük bir kızdım. Şimdi genç kızların gözlerine bakıyor ve kendimi görüyorum, ama bu defa bir fark var. Ben gençken örnek alacağımız sadece erkek futbolcular vardı... ne kadar yol kat etmişiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Milyonlarca kişinin izlediği rekor kıran 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası sonrasında gelecek senenin Avrupa Kadınlar Şampiyonası İngiltere'nin ev sahipliğinde düzenlenecek. Old Trafford ve Wembley gibi tarihi stadyumlarda oynanacak maçlar kadın futbolu açısından yeni bir şafağa işaret ediyor.

Kariyerime başladığımdan bu yana algılar değişti ama hâlâ gidilecek bir yol var. Kadın oyuncular hâlâ eşit ücret için mücadele veriyor. Bir oyuncunun performansı üzerinde büyük etki yaratabilecek aşağılayıcı, kadın düşmanı ve cinsiyet farkı gözeten sosyal medya yorumları gibi ırk ve cinsiyet eşitliğiyle ilgili konuşmalar sürüyor. Kadın oyuncular hâlâ eşit ücret için mücadele ediyor.

Şahsen kadınların maçlarında görmek istediğim fiziksel değişikliklerden biri, kullandığımız topun boyutunun yeniden değerlendirilmesi. Bu, performans üzerinde büyük etki yaratabilir. Erkek oyuncular fiziki farklılıklar sebebiyle topu daha kolay hareket ettirip uzun mesafelere biraz daha hızlı gönderebiliyor. Top daha hafif veya küçük olursa daha uzun şutlar çekip sahanın daha uzak yerlerinden gol atabiliriz, bu da yalnızca kadın futbolunun eğlencesini artırır.
 


Kadın futbolunda düzenlemeler yapabiliriz ama kadın futbolunu bu kadar özel kılan şeyleri, topluluk duygusunu, şeffaflığı ve erişilebilirliği gözden kaçıramayız. Örneğin, ben taraftarlarımızla bağ kuruyorum. Bir maçtan sonra hayranlarla buluşmak ve forma imzalamak için seve seve iki saat boyunca dışarıda duruyorum. Bu erkek karşılaşmalarında pek yaygın bir şey değil.

Genç kızlar şu anda oyunumuzu etkileyen önemli sorunları anlamalı ve bunlarla yüzleşmek için kendilerinden emin ve güçlü hissetmeli. Profesyonel kadın futbolundaki kişilerin, kariyerimde şu ana kadar yapabildiklerimden çok daha büyüğünü ve iyisini başaracağını gerçekten umduğum gelecek neslin yolunu açma vazifesi var.

Gelecek nesille bağ kurmak amacıyla Shanice van de Sanden (Wolfsburg ve Hollanda milli takımı oyuncusu) ve Rocky Hehakaija (Hollanda sokak futbolu efsanesi) ile beraber UEFA'nın "Together #WePlayStrong" (Birlikte #GüçlüOynuyoruz) kampanyasından The Football Podcast'i sunuyorum. Birlikte kadın futbolundaki yaygın yanlış anlamaları ele alıyor ve zorlu kişisel deneyimlerimizi ortaya koyuyoruz.

Sözü geçen arkadaşlarımız Megan Rapinoe, Pernille Harder, Sari van Veenendaal ve Kenza Dali de oyunu geliştirmek ve geleceğin genç yıldızlarının motivasyonunu korumamızı sağlamak için ne gibi bir değişime ihtiyaç olduğuna dair kendi fikirlerini paylaşıyor.

Futbol hayali olan kızlar asla vazgeçmemeli. Şimdi sizin parlama ve sesinizi duyurma zamanınız. Birlikte dünyaya meydan okuyabiliriz.

* Nadia Nadim, Paris Saint-Germain ve Danimarka milli takımında forvet oyuncusudur

UEFA Together #WePlayStrong'dan “The Football Podcast”in ilk 4 bölümüne Spotify, Apple Music ve YouTube'dan erişilebilir



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU