Hong Kong işsizlere yüzde 1 faizle kredi verecek

Düzenleme Hong Kong'un bugün gerçekleşen bütçe toplantısında duyuruldu

Çin'e bağlı özel idari bölge Hong Kong, 8 milyona yaklaşan nüfusa sahip (Reuters)

Hong Kong, pandemi sırasında işini kaybedenlere yardım sağlayıp darboğaza girmiş ekonomiyi desteklemek için sayıları 250 bini bulan işsize sıfıra yakın faizle kredi açmayı planlıyor.

Bir defaya mahsus bu düzenleme, Hong Kong maliye bakanı Paul Chan Mo-po'nun bugünkü bütçe konuşması sırasında duyuruldu.

South China Morning Post'un kaynaklardan aktardığına göre hükümet, 80 bin Hong Kong doları (yaklaşık 74 bin TL) sınırlaması ve yıllık yüzde 1'lik faiz oranıyla açılacak olan krediler için 10 milyar Hong Kong doları (yaklaşık 9 milyar 243 milyon TL) ayıracak.

Hamlenin, şehrin işsizlik oranlarının yüzde 7'ye yaklaşarak son 17 yılın en yüksek oranını bulmasına neden olan Kovid-19 sırasında işini kaybeden binlerce kişiye yardımcı olması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne var ki düzenlemeden faydalanabilmek için bu kredilere başvuranların aylardır işsiz olduklarını bankaya belgelemeleri gerekecek. Düzenleme uzun vadeli bir önlem değil ve bir yıldan kısa bir süreliğine yürürlükte kalacak.

Haberde düzenleme kapsamında parayı gelecek 5 yılda geri ödeyenlerin faiz masraflarını geri alacağı bildirildi.

Hükümet düzenlemenin risk barındırmadığını, zira krediyi geri ödemeyi başaramayanların kredi notlarının düşeceğini ve gelecekte kredi alma olanaklarının azalacağını düşünüyor.

Hong Kong hükümeti Kovid-19'a bağlı kayıplardan etkilenen binlerce kişiye peşin para yardımında bulunmayı düşünmüyor.

Hong Kong Sendikalar Federasyonu temsilcisi ve Pekin yanlısı parlamento üyesi Michael Luk Chung-hung, hükümetin işsizlere yönelik fon oluşturması için başlattıkları kampanyada 80 binin üzerinde imza topladıklarını aktararak düzenlemeyle ilgili duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

"Düşük faizli bir kredi düzenlemesi de hiç yoktan iyidir" dese de kredi sürecinin küçük detaylarının takipçisi olacaklarını söyledi.

Sendikalar konfederasyonunun genel başkanı Carol Ng Man-yee, planlanan düzenlemeyi gerçeklikten uzak şeklinde nitelemekle birlikte teklif edilen kredi düzenlemesinin detaylarının henüz bilinmediğine işaret etti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU