Bill Gates'ten zengin ülkelere çağrı: Yalnızca sentetik sığır eti yiyin

Microsoft'un kurucusu Gates'in teknoloji çözümlerine odaklı yeni kitabı, iklim kriziyle mücadeleye dair bir rehber sunuyor

Bill Gates iklim krizi üzerine bir kitap yayımladı (Reuters) 

Bill Gates iklim kriziyle mücadele için zengin ülkelerin sadece yüzde 100 sentetik sığır eti yemesi gerektiğini söylüyor.

Microsoft'un kurucusunun bu hafta yayımlanan How to Avoid a Climate Disaster (İklim Felaketinden Nasıl Kaçınılır?) isimli yeni kitabı, özellikle teknoloji çözümlerine yoğunlaşarak, sera gazı salımlarının (SGS) neden olduğu küresel ısınmanın nasıl azaltılabileceğine dair bir kılavuz sunuyor.

MIT Technology Review'e verdiği röportajda çözmesi en zor iklim sorunlarından birinin, hayvancılığın yol açtığı salımlar başta olmak üzere tarım kaynaklı salımlarla mücadele olduğunu belirten hayırsever iş insanı, bu hedefin gerçekleştirilebilmesi için varlıklı ulusların tabaklarına ne koyduklarına çok daha yakından bakması gerektiğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"En yoksul 80 ülkenin sentetik sığır eti yiyeceğini sanmıyorum. Tüm zengin ülkelerin yüzde 100 sentetik ete geçmesi gerektiğini düşünüyorum" diyen Gates, "Bunların tadının zamanla daha da iyi olacağı iddia ediliyor" diye ekledi.

Sığır etinden alternatif bir protein kaynağına geçişin orta gelirli ve varlıklı ülkeler için mümkün olduğuna inandığını söyleyen Gates, bu işin siyasi açıdan zorlu olacağını da belirtti.

Gates, "Bu tür etlerin esasında satılık laboratuvar çöpleri olarak adlandırılması gerektiğini öne süren şu yasa teklifleri var. Etikette et ifadesini kullanmamızı istemiyorlar" dedi.

Teknoloji imparatoru, söz Afrika'ya ve yoksul ülkelere geldiğindeyse, "Onlar için emisyon başına sığır eti miktarını önemli ölçüde artırmak adına hayvan genetiğini kullanmak zorunda kalacağız" dedi.

Dünyada sayıları yaklaşık 1,4 milyarı bulan büyükbaş hayvanlar, gıda israfından sonraki ikinci büyük tarımsal sera gazı salımı kaynağını teşkil ediyor.

Sığırların yellenmesi ve daha da önemlisi geğirmeleri, güçlü bir SGS olan metan salımına yol açıyor. Çevre Savunma Fonu'na (EDF) göre metan, salımından sonraki ilk 20 yılda karbondioksitten 84 kat daha fazla etkiye yol açıyor.
 


BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre büyükbaş hayvanlar, diğer otlak hayvanlarıyla birlikte yıllık küresel metan bütçesinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturuyor.

Gates, sığırların daha az metan üretmesine yol açacak beslenme yenilikleri olmasına karşın bunun salımda kayda değer bir düşüş sağlamayacağını ifade etti.

MIT'ye verdiği röportajda Gates, "Maalesef, en azından şu sığır eti meselesinde (bitki bazlı burgerler gibi protein alternatifleri olarak) sentetiğe ihtiyaç duyulacak" dedi.

Eşiyle birlikte Bill & Melinda Gates Vakfı'nı yöneten milyarder iş insanı, "Breakthrough Energy Ventures" (Çığır Açan Enerji Girişimleri) adlı bir yatırım fonuna da başkanlık ediyor. Laboratuvarda yetişen etler üreten Memphis Meats isimli yeni bir girişim şirketine bizzat yatırım yapan Gates aynı zamanda, "bir yol haritasına, kalite yol haritasına ve maliyet yol haritasına sahip oldukları için tamamen rekabetçi" olarak nitelediği Beyond Meat ve Impossible Foods firmalarını da destekliyor.

Gates, "sentetik etlerin dünyadaki etin yüzde 1'ini oluşturmaması" nedeniyle ölçek bakımından katedilecek daha çok yol olduğuna dikkat çekerken, 5 yıl öncesine kıyasla tarım sektöründe köklü değişikliklere dair artık daha iyimser olduğunu da ifade etti.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU