Yusuf Kaplan: Çin zulmünü kınamakla yetinmek suç ortağı olmaktır

"Çin’in yaptığı, düpedüz barbarlık! Bu barbarlık derhal durdurulmalı"

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan’ın Çin’in Uygur Türklerine yönelik politikaları sadece kınamanın suç ortağı olmak olduğunu söyledi. Kaplan’a göre Türkiye de Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşananlar için gerekli tepkiyi ortaya koymuyor.

Kaplan, bugünkü köşe yazısında Çin’in bölgede camileri yıktığını, Türkiye’nin de buna sessiz kaldığını söyledi:

Paris’teki Notre Dame yangını için dünyayı ayağa kaldıranlar Çin’in, bin yıla yakın tarihî geçmişi olan camileri yıkmasına neden seslerini bile çıkarmazlar! Bu nasıl bir aşağılık kompleksidir böyle! Dünyayı geçtim artık; dünyadan söz etmiyorum. Ülkemizden, Notre Dame yakılırken -niçin yakıldığı da şaibeli olmasına rağmen- kızılca kıyameti koparanlar, Çin’de 100 cami üzerinde yapılan inceleme sonrasında 33’ünün yıkıldığı açıklandığı hâlde, niçin hiç bir şey olmamış gibi davrandılar?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uluslararası kuruluşların yaşananları sadece kınamakla yetindiğini söyleyen Kaplan, şu ifadeleri kullandı:

Hiç olmazsa, Çin’in mazlum milyonlarca müslümana uyguladığı zulüm, işkence, katliam, sistematik asimilasyon ve soykırım, Müslümanları da, dünyayı da harekete geçirmeli, zorba Çin rejimine “dur!” dedirtmeliydi! İnsan hakları örgütleri, AB, BM, Çin’de yaşanan katliamları, bir milyon civarında insanın doldurulduğu düşünülen toplama kamplarını, burada işlenen zulümleri kınayan açıklamalar yayınlıyorlar! O kadar! Kınıyorlar! Başınıza çalınsın sizin kınamalarınız! Çok açık ve net söylüyorum: Böylesine ürpertici bir zulmü kınamakla yetinip fiilen harekete geçmemek, zulme ortak olmak, suç ortağı olmak demektir. Çocukları ailelerinden koparıp kamplara doldurarak kamplarda yapılan işkenceler, babalarını hapislere doldurup babalarına hapishanelerde yapılan zulümler, işkenceler Çin’in barbarlığının nasıl acımasız olduğunu görebilmek için ipucu verebilir bize.

Kaplan yazısında “Çin’in yaptığı, düpedüz barbarlık! Bu barbarlık derhal durdurulmalı! İstanbul Konsolosluğu önündeki Doğu Türkistanlı o çocuğun feryadı, bizi isyan ettiremediyse, başka ne isyan ettirecek peki?!!” ifadelerini kullandı.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU