ABD'de muhalif Cumhuriyetçiler "ilkeli muhafazakarlık" temelinde yeni parti hazırlığında

Reuters'a konuşan bir kaynak, "Yeni parti talebi hiç olmadığı kadar büyük" dedi

Birçok Cumhuriyetçinin, Trump döneminde partinin radikalleşmesinde rahatsız olduğu belirtiliyor (Reuters)

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den onlarca kişinin, partinin eski Başkan Donald Trump'a ve onun demokrasiye zarar verme girişimlerine karşı tavır almak istemediği düşüncesiyle yeni bir merkez sağ parti kurma hazırlığı yaptığı ortaya çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın yeni partiyle ilgili görüşmelerde yer alan 4 kişiye dayandırdığı habere göre, ilk aşama niteliğindeki görüşmelerde seçilmiş eski Cumhuriyetçi yetkililer; Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush ve Trump yönetimlerinde görev almış isimler; eski büyükelçiler ve Cumhuriyetçi strateji uzmanları da yer alıyor.

Trump döneminde hiçe sayıldığı düşünülen anayasaya bağlılık ve hukukun üstünlüğü prensipleri temelinde ve "ilkeli muhafazakarlık" çerçevesinde kurulması planlanan yeni oluşumu görüşmek üzere 120'den fazla kişinin, geçen cuma bir Zoom toplantısında bir araya geldiği bildirildi.

Reuters'a konuşan kaynaklar, yeni partinin bazı seçimlerde aday göstermeyi, diğer seçimlerde de Cumhuriyetçi ya da Demokrat Partili merkez sağ adayları desteklemeyi planladığını aktardı.

Daha önce Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Konferansı Politika Direktörü olarak görev yapan ve 2016 başkanlık seçimlerinde bağımsız aday olan Evan McMullin, Trump döneminde Cumhuriyetçi Parti içindeki ırkçı yönelimden endişe duyan eski yetkililerle görüştüğünü belirtti. McMullin, "Cumhuriyetçi Parti'nin önemli bir bölümü radikalleşiyor ve Amerikan demokrasisini tehdit ediyor. Parti yeniden hakikate, akla ve kurucu ideallere bağlı olmalı ya da açıkça yeni bir şeye ihtiyaç var" dedi.

McMullin, geçen haftaki Zoom görüşmesine katılanların yüzde 40'ının Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti dışında üçüncü bir siyasi kurulması fikrini desteklediğini, bazı isimlerinse Cumhuriyetçiler içinde muhalif bir grup oluşturulması fikrine sıcak baktığını söyledi.

"Yeni parti talebi hiç olmadığı kadar büyük"

Reuters'a konuşan bir kaynak, geçmişte ABD'de üçüncü bir ulusal parti kurulması yönündeki çabaların başarılı olamadığını ancak bu yöndeki talebin hiç olmadığı kadar büyük olduğunu belirtti.

Yeni partiyle ilgili görüşmelere katılan Cumhuriyetçiler arasında eski İç Güvenlik Bakanlığı danışmanı John Mitnick, eski Cumhuriyetçi Kongre üyesi Charlie Dent ve Trump döneminde görev almış bazı iç güvenlik yetkilileri de bulunuyor.

Kurulması planlanan yeni parti için düşünülen isimlerse Entegrasyon Partisi ve Merkez Sağ Parti.

Kaynaklara göre görüşmelerde, parti içinde büyük tartışma yaratan Trump'ın başkanlık seçimiyle ilgili yolsuzluk iddiaları ve Kongre baskını da ele alındı. Bu süreç Cumhuriyetçi Parti içinde Trump karşıtı muhalefetin giderek büyümesine yol açmıştı. Parti içindeki muhalefetin, özellikle Kongre'deki Cumhuriyetçilerin yarısından fazlasının Joe Biden'ın başkanlığının onaylanması aleyhine oy vermesinden büyük rahatsızlık duyduğu belirtiliyor.

Yeni parti söylentilerine dair açıklama yapan Trump'ın sözcülerinden Jason Miller ise, "Bu zavallılar Joe Biden'a oy verdiklerinde zaten Cumhuriyetçi Parti'yi terk etmişlerdi" diye konuştu.


Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU