Hayvan haklarında 2020'nin en büyük 8 kazanımı

Vahşi yaşam tecrit altındaki kasabalarda açık alanların tadını çıkardı, köpek ve kedi dostlarımız sevdikleriyle fazladan zaman geçirmekten mutlu oldu. Ve hepsi bu değil

2020'de PETA Asya, Tayland'daki hindistan cevizi endüstrisinin tutsak maymun kullanımına dair gerçekleri ortaya çıkardı (AFP)

Dürüst olalım: Çoğumuz için 2020 iyi bir yıl değildi. Ne var ki "işlerin olağan seyrinde" acı çeken çok sayıda hayvan için bu sene biraz rahatlatıcıydı. Hükümetlerin tecrit önlemleri sonucu, İspanya'nın Pamplona kentindeki Boğa Koşusu ve ardından her yıl 48 boğanın bıçaklanarak öldürüldüğü boğa güreşlerinin yanı sıra atların kırbaçlanıp bazen kırılma noktalarına ulaşana kadar (bazen de geçene kadar) koşmaya zorlandığı Grand National iptal edildi. Vahşi yaşam tecrit altındaki kasabalarda açık alanların tadını çıkardı, köpek ve kedi dostlarımız sevdikleriyle fazladan zaman geçirmekten mutlu oldu. Ve hepsi bu değil.

Birleşik Krallık'taki tüm büyük süpermarketler, maymun emeğine bağlı hindistan cevizi sütü satmayı bıraktı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

PETA Asya, Tayland hindistan cevizi endüstrisinin tutsak maymun kullanmasına dair gerçekleri ortaya çıkardı. Şok edici bir soruşturma, Tayland'daki korkmuş genç maymunların zincirlenmiş halde tutulduğunu, istismar edilerek eğitildiğini ve hindistan cevizi sütü yapmak için kullanılan hindistan cevizlerini toplamak için ağaçlara tırmanmaya zorlandığını ortaya çıkardı. Rahatsız edici görüntüleri izledikten sonra aralarında Sainsbury's, Ocado ve Morrisons'ın da bulunduğu 26 binden fazla mağaza maymun istismarını finanse eden hindistan cevizi markalarını stoklamaya son verdi.

Gezinti arabalarındaki atlar özgür bırakıldı

Bu yıl Roma ve Şikago'da şehir yollarında at arabaları yasaklandı. Böylece atlar artık tüm sert hava koşullarında yolları arşınlamaya, egzoz gazları soluyup ağır yükler çekerken kalabalık sokaklar arasında seyretmeye zorlanmayacak. Mısırlı turizm yetkilileri de PETA'nın kamuoyu baskısına yalnızca at arabalarını değil, aynı zamanda Giza piramitleri ve diğer arkeolojik alanlardaki deve gezintilerini de yasaklamayı planladığını duyurarak yanıt verdi. Bunun yerine turistlerin elektrikli arabalara ve otobüslere erişimi olacak. Duyuru yiyecek, su ve gölge olmadan kavurucu sıcakta sırtlarında veya arabalarda ziyaretçileri taşımak zorunda kalan tüm develer ve atlar için büyük bir zafer.

Fransız yasa koyucular, merhamete doğru muhteşem adımlar attı

Fransa'da yasa koyucular vizon kürkü çiftliklerini kapatacak, gezici sirklerde vahşi hayvanların kullanılmasını yasaklayacak ve deniz parklarında zeki orkaları ve diğer yunusları ömür boyu yalnızlıktan koruyacak yeni politikalar getirdi. Fransız ekoloji bakanı değişiklikleri duyururken "Bu hayvanlarla ilişkilerimizde yeni bir dönem başlatmanın zamanı geldi" dedi. İşte bu. Karar diğer türlerle olan ilişkimizi tahakkümden uzaklaştırıp saygı kapsamında yeniden tanımlamamıza yönelik acil ihtiyacı yansıtıyor.
 


Dünyanın ilk beyaz balina koruma alanı ilk sakinlerini karşıladı

Çin'deki acımasız bir deniz parkında yaklaşık on yıldır hapsedilen ve gösteri yapmaya zorlanan iki beyaz balina Küçük Gri ve Küçük Beyaz, nihayet İzlanda'daki bir sahil koruma alanında özgürlüklerine kavuştu ve burada artık serbestçe yüzebiliyorlar. Çığır açan adımın ardından, SeaWorld'ün de bunu örnek alıp parklarında hapsedilmiş beyaz balinaları, orkaları ve şişe burunlu yunusları çok uzun süredir mahrum bırakıldıkları hayata kısmen sahip olabilecekleri deniz kıyısındaki koruma alanlarına taşıması çağrıları tekrarlandı.

Hayvan derisi, yün ve saç ticareti darbe aldı

Hollanda ve Polonya dahil bir dizi ülke, 2020'de kürk çiftliklerini kapatma yönünde adımlar attı: Karar vizon çiftliklerinin yeni koronavirüs için sıcak noktalar olduğu göz önüne alındığında daha da acil hale geldi. Sephora ve diğer büyük güzellik markaları, üretiminde strese girmiş vizonların kürkleri için öldürülmeden önce sıkışık, köhne kafeslere hapsedildiği vizon kılı kirpikleri yasakladı. Marks&Spencer ve Ted Baker gibi Britanyalı büyük giyim markalarıyla İtalyan moda evi Valentino, korkmuş ve ağlayan hayvanlardan şiddet içeren yollarla kesilen alpaka yününü kullanmamaya söz verdi.

İskoçya'da bir koyun çiftçisi emsal niteliğindeki bir davada hüküm giydi

Çığır açıcı olarak nitelendirilerek alkışlanan bir davada, bir PETA Asya araştırmacısı tarafından koyunların suratına yumruk atıp onları tekmelediği görüntülenen İskoçyalı bir koyun çiftçisi, hayvanlara zulmetme suçlamasını kabul etti. Bu, bir İskoç mahkemesinin yün kırpma işlemi sırasında hayvanlara gereksiz yere acı çektirdiği için bir çiftçiye ceza verdiği ilk vaka ve hayvanları istismar edenlere eylemlerinin sonuçsuz kalmayacağı yönünde güçlü bir mesaj veriyor.

Bilim insanları acımasız ve ilkel hayvan deneylerinden uzaklaştı

2020'de aralarında çikolata devi Barry Callebaut'un da bulunduğu birçok büyük gıda şirketi gereksiz hayvan testlerine "hayır" dedi. Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi, şirketlerin gıda ürünlerinin yorgunluk giderici olduğu iddiasında bulunmak için hayvanlar üzerinde test yapmaları şartını kaldırdı. King's College London ve Avustralya'daki Adelaide Üniversitesi, hayvanlara sıklıkla test maddesi verilen ve içinden çıkamayacaklar bir su kabına atılıp çılgınca yüzdürüldükleri geçerliliğini büyük ölçüde yitirmiş zorla yüzme testlerini terk etti. Bu kurumlar PETA ve bağlı kuruluşlarımızla görüşmelerin ardından bu tip testleri yasaklayan Pfizer, Johnson&Johnson ve Bayer gibi büyük ilaç şirketlerine katıldı.

Türcülük öne çıktı

Hayatı boyunca vegan olan ve PETA'nın 2019'daki Yılın Kişisi seçilen Joaquin Phoenix, En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kabul ettiğinde sahne ışıkları altındaki bu anı türcülüğe ışık tutmak için kullandı. Dünya çapında bir izleyici kitlesinin önünde duran Phoenix, adaletsizlik hakkında net bir şekilde konuştu ve insanların "acı içinde attığı çığlıklar açıkça duyulurken bir ineği suni yollarla dölleyip bebeğini çalmaya hakkı olduğunu hissettiğini" söyledi. Ardından ekledi: "Sonra yavrusu için ürettiği sütü alıp kahvemize ve mısır gevreğimize koyuyoruz." Ayrıca adaletsizliğin her türüyle mücadele etmemiz gerektiğini, çünkü "hiçbir ulusun, kişinin, ırkın, cinsiyetin veya türün bir başkasına hükmetme, onu kontrol etme, kullanma ve sömürme hakkına sahip olmadığını" söyledi. 2021'e beraberimizde bir şey götüreceksek, bu olmalı.

* Elisa Allen, PETA Birleşik Krallık direktörüdür.

 

* Elisa Allen'ın makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: 2020 insanlar için kötü ama hayvan hakları için iyi bir yıldı: İşte 2020'nin en büyük 8 kazanımı

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU