Dünyanın en büyük kripto para borsasından 40 milyon dolarlık Bitcoin çalındı

Dijital para devi Binance'tan 7 bin Bitcoin çalındı. Birçok hesap askıya alınırken, toparlanma en az bir hafta sürecek

Bitcoin, merkez bankaları gibi bir otoriteye bağlı olmadan işlem gören dijital paralardan en yaygın kullanıma sahip olanı / Fotoğraf: Pexels 

Statista ve Bloomberg verilerine göre dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’ten yaklaşık 40 milyon dolar değerinde 7 bin Bitcoin çalındı. 

Konuyla ilgili Binance sitesinde bir açıklama yayınlayan CEO Changpeng Zhao, geniş çaplı bir güvenlik ihlalinin tespit edildiğini ve bilgisayar korsanlarının şifre avcılığı ve virüsler gibi çeşitli yollara başvurarak kullanıcıların bilgilerini ele geçirdiğini duyurdu. 

7 Mayıs tarihinde Türkiye saati ile 20:15’te gerçekleşen saldırının henüz belirlenmemiş başka hesapları da etkilemiş olabileceği düşünülüyor. 

Olayın ardından küresel işlem hacmi en fazla olan dijital para Bitcoin’in değeri yüzde 3 geriledi. 

Binance’ten yapılan açıklamada zararın karşılanması için Kullanıcılar için Güvenli Varlık Fonu’ndan kaynak kullanılacağı ve bundan hiçbir kullanıcı fonunun etkilenmeyeceği duyuruldu. 

Açıklamaya göre hackerlerın hedefinde yalnızca Binance'in sahip olduğu toplam Bitcoin'un yüzde 2'sini taşıyan “BTC” adlı cüzdan vardı. Diğer cüzdanların güvende olduğu ifade edilirken Bitcoin aktarma işleminin alarm vermesinin ardından tüm çekim işlemleri durduruldu. Changpeng Zhao imzalı açıklamada şu ifadeler yer alıyor: 

“Hackerlar, sabırla bekleyerek, birbirinden bağımsız hesaplar üzerinden, en doğru zamanda çok iyi yönetilen bir operasyon gerçekleştirmiş. Para transferi, güvenlik kontrollerimizden geçecek şekilde tasarlanmış.”

Binance’teki güvenlik incelemesinin tahmini bir hafta süreceği, hesapların ve para çekimlerinin bu süre zarfında askıya alınacağı belirtildi. 

“Bu zor süreçte anlayışınız için yalvarıyoruz” denilen açıklamada “Alım satımı devam ettireceğiz. Böylelikle eğer isterseniz pozisyonunuzu koruyabilirsiniz. Ancak hackerlerın aynı anda hesapları kontrol ediyor olma ihtimalini gözardı etmemenizi rica ediyoruz. Durumu yakından takip edeceğiz ancak para transferlerinin askıya alınmasıyla bilgisayar korsanlarının piyasayı etkilemek için çok teşviği olacağını düşünmüyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Yeni Bitcoin ‘basılabilir mi’?

Binace’in ikinci açıklaması, Periscope canlı yayınında CEO Changpeng Zhao tarafından yapıldı. 

Madencilik yoluyla yeni Bitcoin’ler üreterek zararın karşılanıp karşılanamayacağının tartışıldığı yayında Changpeng şunları söyledi:

“Doğruyu söylemek gerekirse bunu beş hafta içerisinde yapabiliriz. Ancak Bitcoin piyasasında bu büyüklükte bir ‘geri dönüş’ yaparsak Bitcoin’in güvenilirliğini zedeleme gibi olumsuz etkileri olabilir. Ayrıca böyle bir işlem için piyasadaki hissedarların da ikna edilmesi gerekiyor.” 


Independent Türkçe  

DAHA FAZLA HABER OKU