Fas'ta İsrail'le normalleşme anlaşması protesto edildi

Fas, son dönemde İsrail’le normalleşmeyi kabul eden 4. Arap ülkesi olmuştu

Göstericiler ellerinde Filistin bayraklarıyla yürüdü (Twitter)

Fas’ta hükümetin İsrail’le normalleşme anlaşması yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. Ülkenin liman kenti Kazablanka’da önceki akşam göstericiler, ellerinde Filistin bayraklarıyla İsrail-Fas anlaşmasına karşı sloganlar atarak yürüdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Göstericiler, İsrail’in Filistin’deki eylemlerini de protesto ederek Filistin halkıyla dayanışma çağrısı yaptı.

Başkent Rabat’ta iki hafta önce anlaşmayı protesto etmek isteyen göstericiler, polisin sert müdahalesi sonucu dağıtılmıştı.

Fas, 10 Aralık’ta İsrail’le ilişkilerinin "en yakın zamanda" normale döneceğini açıklamıştı. ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in de bulunduğu İsrail heyeti, geçen hafta Fas’ı ziyaret etmişti.

Filistin’deki Hamas örgütü sözcüsü Hazım Kasım, Fas-İsrail anlaşmasına tepki göstererek “Bu anlaşma bir suç. İsrail işgali her yeni normalleşme anlaşmasını Filistin halkına yönelik saldırganlığı artırmak ve yerleşimleri genişletmek için kullanıyor” demişti.

ABD arabuluculuğunda varılan anlaşmayla Fas; son dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan'dan sonra İsrail’le normalleşmeyi kabul eden 4. Arap ülkesi oldu.

Fas’tan bir heyetin, diplomatik ilişkilerin tesisi için detayları görüşmek üzere İsrail’i ziyaret edeceği bildirildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da, yayımladığı video mesajda iki ülkenin karşılıklı diplomatik temsilcilik açmak ve Tel Aviv’le Rabat arasında doğrudan uçuşların başlatılması için bir plan oluşturacağını duyurdu. Netanyahu, telefonda görüştüğü Fas Kralı 6. Muhammed’i ülkeye davet etti.


Independent Türkçe, Press TV

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU