Moritanya'daki çocukların üçte biri işgücü piyasasında bulunuyor

Şehirlerdeki restoranlarda, dükkanlarda, marangoz atölyelerinde, oto tamircilerinde ve sokaklarda çalışıyorlar

Fotoğraf: AFP

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne (ILO) göre dünyanın çeşitli ülkeleri, korkutucu boyutlara ulaşarak kalkınma ve sosyal açıdan büyük bir tehlike oluşturan çocuk işçiliğini sona erdirmeye çalışıyor.

Zira bu, çocukların fiziksel, zihinsel ve eğitimsel gelişimi üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor.

Çocuklar toplumun en zayıf halkası olduğu için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizi bu tehlikeyi iki katına çıkardı.

Moritanya'daki çocuk işçiliği, gittikçe yayıldığı ve aileler ile çeşitli sosyal bileşenler üzerinde olumsuz etkileri olduğu için ülke adına büyük bir sorun teşkil ediyor.


Korkutucu bir yüzde

Moritanya Maliye ve Ekonomi Bakanlığı tarafından denetlenen 2015-2020 Ulusal Çoklu Göstergeler Araştırması, ülkedeki çocuk işçiliği oranının yüzde 37'ye ulaştığını gösteriyor ki bu oran feci bir seviyede olmasa da korkutucu sayılıyor.

Devletin çocuk işçiliğini sona erdirmeye yönelik ulusal bir proje oluşturmasına rağmen, bu fenomen hala kesintisiz bir şekilde büyüyüp genişlemekte.

Sivil Aktivist Muhammed Veled Seydi, "Ülkemizde çocuk işçiliği, yeni yöntemlerle mücadele edilmesi gereken tehlike bir boyuta ulaştı nitekim ulusal araştırma yöntemleri ile ortaya konulan bu yüzde tehlikeli olarak kabul ediliyor. Geleceğimizi inşa edip belirleyenler çocuklarımızdır. İyi bir eğitim ve uygun bir sosyal bakım almaları gerekiyor" dedi.

Şehirlerde oturan bu çocukların çoğu düşük ücretlere kötü koşullarda restoranlarda ve büyük mağazalarda ve aynı şekilde çoğu sokak satıcısı, hizmet sunucusu ve marangoz atölyeleri ile oto tamircilerinde çırak olarak çalışıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Çöl ve kırsal alanlar

Çöl ve kırsal alanlara gelince tarım ve hayvancılık bu çocukların büyük bir bölümünü çekiyor. Çocuklar genellikle ebeveynleri tarafından kullanılıyor.

Bu konuda "Çocuklarımızı Eğitin" Örgütü Başkanı Ahmed Veled eş-Şeyh, çocukların çalıştırılmasının yoksulluk da dahil olmak üzere çeşitli faktörlerle ilişkisi olduğunu vurgulayarak maddi ihtiyaç baskısı altında çocuklarını çalıştırmaya sığınan ailelerin olduğunu ve aynı zamanda bu olgunun farkındalık seviyesi ile de alakalı olduğunu söyledi.

Ahmed Veled, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu yüzden ülkemiz yoksullukla mücadele etme, çocukları eğitim sistemine dahil etme ve eğitim ile bilişim alanında gösterilen çabaları iki katına çıkarmaya yönelik politikaları aktifleştirmeli.


İnsanlık dışı sömürge

Moritanya'daki bazı sivil toplum kuruluşları, acil ekonomik ihtiyaçların olmadığı bir dönemde çocuklarını erken yaşlarda çalıştırarak kazanç sağlayan ailelerin olduğunu tespit etti.

"Çocuklarımızı Eğitin" Örgütü Başkanı, bu konuda şu açıklamalarda bulunuyor:

Ne yazık ki bazı ailelerin gelirlerini daha iyi bir seviyeye taşımak amacıyla çocuklarına işgücü piyasasına girmeleri için baskı yaptıklarını teyit ettik. Bu toplumumuzda görülen kötü ve akıl almaz bir eğilim. Bununla mücadele edilmesi gerekiyor. Çocukların zorla çalıştırılmasını cezalandıran yasal bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Aynı zamanda resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşları arasında çocuk işçiliği ile mücadele konusunda koordinasyon sağlanması acil bir mesele.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Independent Arabia 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU