Parlak spor arabaları satın alan, 40 yasında saçlarını gürleştiren ya da başka biçimlerde orta yaş krizi belirtileri taşıyan erkeklerin toplumsal dışlanmaya değil tıbbi desteğe ihtiyacı olabilir.
Exeter Üniversitesi’nden Tıp Tarihi Profesörü Mark Jackson depresif bir krizin ilk belirtisi olabilecek orta yaş krizini “önemsizleştirmekten vazgeçme” çağırısında bulunuyor.
Ergenlik ve yaşlılıktaki fiziksel ve akıl sağlığı değişiklikleri üzerine çok fazla araştırma olsa da, Jackson aradaki dönemin dikkate alınmadığını söylüyor.
Orta yaş krizi, iş ve aile gerçekleri gibi demografik faktörlerin yanı sıra fiziksel faktörlerden de kaynaklanabiliyor. Kriz, stereotip olarak erkeklere atfedilse de kadınlardaki belirtileri daha zor saptanıyor.
The Sunday Times’a konuşan Jackson, “Çoğu insan 40’ına basınca, aniden, ilişkilerinde ve işinde bir zamanlar hayalini kurduğu tüm o başarıların pek gerçekleşmediğini fark ediyor. Ölümün yaklaştığı gerçeği ufukta belirince birçok insan gençliğini geri kazanmayı deniyor, örneğin daha genç biriyle birlikte oluyor” dedi.
Jackson sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tıpkı çocuklarımıza ergenlikte ve yetişkinlikte onları neyin beklediğini öğrettiğimiz gibi, yetişkinlere de orta yaşlarda onları neyin beklediğini öğretmeliyiz. Sorun karınızda ya da kocanızda değil, sorun sizde.”
Orta yaz kriziyle pek çok başa çıkma stratejisi olsa da, Jackson’ın araştırması bunların insanları daha mutlu kılmadığını söylüyor.
Çalışmaya dair detayları Jackon bu ay The Royal Society’de yapacağı bir konuşmada masaya yatıracak.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/health
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent