Kuş gözlemcileri izledikleri şahinin gözlerinin önünde vurulmasıyla dehşete kapıldı

Kraliyet Kuşları Koruma Topluluğu (RSPB), mevcut yasaların caydırıcı olmadığını belirtiyor

Kent'teki doğa koruma alanında kuş gözlemcilerinin uçarken kayda aldığı şahinin gökyüzündeyken vurulması sonrası polis bilgi talebinde bulundu.

Video kaydında, Kraliyet Kuşları Koruma Topluluğu'nun Northward Hill koruma alanı sınırlarında uçan şahinin, bir silah sesi duyulduktan sonra yere düştüğü görülüyor.

Olayı videoya çeken tanık polis ve RSPB'ye haber verdi ama iki birim de kuşu bulmak için alan araştırması yapmasına rağmen şahini bulamadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başka bir kuş gözlemcisinin 9 gün sonra yaralı bulduğu şahin veterinere götürüldü fakat hayvana ötenazi yapılmak zorunda kalındı.

Röntgen sonuçlarında kuşun kanadından aldığı kurşun yarası nedeniyle düştüğü fakat önceden de bacak ve omzundan üç kez vurulduğu anlaşıldı.

İsminin gizli tutulmasını isteyen tanık, "Northwood ailem için gerçekten çok özel bir yer" dedi.

Sevdiğimiz birini henüz yeni kaybetmiştik. Bunun üzerine babam biraz kafa dağıtmak için yürüyüşe çıkmamızı önermişti. Yanında başka bir yırtıcı kuşla uçan şahini izliyorduk. Hemen telefonumu çıkarıp video çekmeye başladım. Güzel bir görüntüydü. Sonra aniden bir çatırtı duyduk, şahin örselendi ve yere düştü. Tam bir şok hissiydi. Az evvel gördüklerimize inanamamıştık. Kız kardeşim gözyaşları içindeydi, çok sarsılmıştık.

Aile, "Birlikte yürüyüşe çıktığımızda böyle bir şeyle karşılaşmayı beklemiyorduk" diyor. "Hayat dolu bir şey izlerken, bir anda biri çıkageldi, bunu gereksiz ve anlamsız şekilde sonlandırdı. Korkunç bir kayıptı."

 

 

RSPB'nin soruşturmalardan sorumlu başkanı Mark Thomas, The Independent'a verdiği demeçte, "Bu olay, yırtıcı kuşlara zulmün acımasız gerçekliğini yansıtıyor" dedi.

Tüm yırtıcı kuşlar yasalarca korunuyor. Ancak bu hadisenin şahinlerin ve nadir bulunan mavi doğanlar, atmacalar ve kartallar gibi diğer muhteşem türlerin maruz kaldığı, çoğu zaman görülmeyen tipik bir olay olduğunu düşünüyoruz. RSPB verileri, yırtıcı kuşların yasadışı öldürülmesinin yaygın olduğunu, mevcut yasaların caydırıcılığının bulunmadığını ve insanların bu suçlar nedeniyle ceza almadığını gösteriyor. Buna son verilmeli. Birisi bu kuşu gündüz gözü, doğa koruma alanı sınırları içinde kasten vurdu. Videodaki tanığın ıstırap dolu çığlığı ve şaşkınlığı her şeyi anlatıyor. Olaya dair bilgisi bulunanların derhal polisi aramasını rica ediyoruz.

Thomas şöyle devam etti:

Doğayı seyretmek ve onun getirdiği huzur, neşe ve her şeyden uzaklaşma duygusu, hiçbir zaman bu çalkantılı dönemlerdeki kadar önemli olmamıştı. Ancak, ilkbahardaki tecrit döneminde, yırtıcı kuşların yasadışı şekilde öldürüldüğüne dair raporlarda artış yaşandığını gözlemledik. Lütfen dikkatli olun ve şüpheli biçimde ölü veya yaralı bir yırtıcı kuş görürseniz derhal polise ve RSPB'ye haber verin.

RSPB polisin olayla ilişkili biriyle görüştüğünü belirtirken, Kent Polisi'yse The Independent'a tutuklama yapılmadığını ve ilave gelişme yaşanmadığını ifade etti.

Bu hadiseye dair herhangi bir bilginiz varsa, 101'den Kent Polisi'ni arayıp 11-0064 no'lu suç referans numarasını belirtiniz.

Ayrıca RSPB'nin anonim 0300 999 0101 Yırtıcı Kuşlar Suç Hattını da arayabilirsiniz.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU