İspanya batık hazineyi bulmak için gemi satın alıyor

Çoğunluğu Karayipler'de olmak üzere 700'den fazla gemi enkazı tespit edildi

İspanyol donanmasına ait eğitim gemisi Juan Sebastian de Elcano (AFP)

Yüzyıllar boyunca, altın, gümüş ve zümrüt yüklü batık İspanyol kalyonları, okyanusların dibinde paha biçilmez hazinelerini korudu.

Şimdiyse İspanya'nın modern donanması, Madrid'in kültürel mirasının bir parçası olduğunu iddia ettiği kayıp ganimeti bulma çabalarına katılacak yeni bir gemiyi suya indirecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar Küba, Panama, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Bermuda, Bahamalar ve ABD'nin Atlantik kıyılarında 710 gemi enkazının izini sürdü.

Bunların yaklaşık yarısı, kötü hava koşulları, sığ kayalıklarda karaya oturma veya korsan saldırıları nedeniyle hazinelerle dolu halde batmadan önce Latin Amerika'daki imparatorluktan İspanya'ya seyahat ediyordu.

İspanya Savunma Bakanlığı 2022'ye kadar faaliyete geçecek 192 milyon euro (yaklaşık 1 milyar 945 milyon TL) değerinde Sualtı Müdahale Deniz Harekat Gemisi (BAM-IS) satın alacak.

Gemi, uzaktan kumandalı sualtı robotlarının yanı sıra deniz arkeologlarının enkazları bulmalarını sağlayacak özel sonar ekipmanıyla donatılacak.

Söz konusu gemi ayrıca insani nedenlerden dolayı, ölmüş mürettebatların cesetlerinin ve felakete uğramış denizaltıların enkazının sudan çıkarılmasına destek olacak.

İspanya hükümetiyle çalışan deniz arkeoloğu Carlos Leon araştırmayla ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bu gemi, enkazları bulmamızı ve gerekirse kurtarmamızı sağlayabilir. İspanyol donanması bize bu şekilde en son, Trafalgar Muharebesi'nde kaybolan gemilerin yerini tespit ettiğimiz zaman yardım etmişti Ancak donanmanın mevcut gemileri çok eski ve miadını doldurmuş durumda.

BAM-IS, İspanya'nın kayıp mirasını, ticari hazine avcılarından korumasını sağlayacak.

 

 

ABD'li hazine avı şirketi Odyssey Marine Exploration, 2007'de Portekiz'in güney kıyılarında yatan İspanyol gemisi Nuestra Senora de las Mercedes'in enkazında 17 ton altın bulmuştu.

Britanya filosu 200 yıldan fazla bir süre önce, 1804'te, İspanya'nın Britanya'ya savaş ilan etmesine yol açan saldırıda bu İspanyol gemisine ateş açmıştı.

Odyssey, tarihteki en büyük sualtı definesi keşfini yaptığını ve bunun tahmini 500 milyon dolar (yaklaşık 4 milyar 250 milyon TL) değerinde olduğunu duyurmuştu.

ABD'li firma daha sonra, deniz tabanındaki hazineyi çıkarmak için robotik dalgıçlar kullanıp hazineyi, İspanyolların burnunun dibinde gizli bir uçuşla Cebelitarık'tan Florida'ya kaçırmıştı.

İspanya, ABD'deki mahkemeler aracılığıyla yapılan hukuk mücadelesi maratonunun ardından hazineyi 2012'de geri getirmişti.

Şimdiyse Dr. Leon, 400 yıllık bir süre zarfında batmış tüm İspanyol gemilerinin bir kaydını oluşturdu.

Hazırlanan envanter 1492'de Kristof Kolomb'un Santa Maria adlı amiral gemisinin bugünkü Haiti'de batmasıyla başlıyor; İspanyol-Amerikan savaşının ve İspanya'nın imparatorluk çağının bitişini işaret eden, 1898'de İspanyol destroyeri Plüton'un Küba açıklarında bir ABD gemisi tarafından vurulmasına kadar devam ediyor.

Deniz arkeoloğu şu anda, altın, gümüş ve diğer değerli madenlerle doluyken Panama açıklarında batmış San Jose'nin enkazının nerede olduğunu araştırıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU