Eriyen Antarktika buzu, 5 bin yıllık penguen mumyalarını ortaya çıkardı

Radyo-karbon testleri, Antarktika'nın Scott Sahilindeki bir alanın 800 sene öncesine kadar bin yıl boyunca aralıklarla kullanıldığını gösteriyor

Modern bir penguen kolonisi (Unsplash)

Kuzey Carolina Wilmington Üniversitesinden Profesör Steven Emslie, Ocak 2016'da Antarktika'da beklenmedik bir keşif gerçekleştirdi. Profesör Emslie, Scott Sahili'ndeki kayalık bir tepede mumyalaşmış eski penguen kalıntılarıyla birlikte yeni ölmüş gibi görünen penguenlerin kalıntılarını buldu. 

Cesetlerin çoğu, yüksek ölüm oranına sahip Adelie penguen yavrularına aitti. Daha şaşırtıcı olansa buzdaki taze dışkı izleriydi. Zira burada bir penguen kolonisi kurulduğuna dair (Robert Falcon Scott liderliğindeki ilk kaşiflerin Ross Denizi'ne geldiği 1901 ila 1903 yıllarında bile) herhangi bir kayıt bulunmuyordu.

Aynı bölgeye 1907-1909 keşif seferinde gelen Ernes Shackleton da burada bir Adelie penguen kolonisinin varlığından bahsetmemişti.

Fakat Profesör Emslie, "taze" kuş kalıntıları diye nitelediği şeylerin yanı sıra çok sayıda kemik ve tüy de buldu. Alanda yapılan ileri araştırmalarda, Adelie penguenlerinin yuva yapımında kullandığı küçük çakıl yığınlarına ulaşıldı.

Profesör Emslie şöyle söyledi:

Penguen kemiği, tüy ve yumurta kabuklarından kalan korunmuş dokuların yanı sıra kuş dışkılarındaki avlara ait sert parçaların (balık kemikleri, otolitler) çıkarılması için arkeologlara benzer metotlar kullanarak bu üç yığını kazdık.

Ross Denizi'nde çalıştığım diğer eski alanlar gibi burada da toprak çok kuru ve tozluydu, ayrıca bol miktarda penguen kalıntısı vardı.

Genel olarak, aldığımız numunelerdeki eski penguen kalıntıları ve yeni gibi görünen diğer kalıntılar, bu burnun binlerce yıldır çoklu periyotlarla kullanılıp terk edildiğine işaret ediyor. Antarktika'da bu araştırmayı yaptığım yıllar boyunca böylesi bir alana hiç rastlamamıştım.

Kuşların kalıntıları radyo-karbon analizleri için örneklendi. Sonuçlar, "taze" kalıntıların aslında eski dönemlere ait olduğunu, buz ve kar tarafından en az 800 yıl boyunca, ta ki hızla ısınan iklim sebebiyle yaşanan erimenin koloniyi gün yüzüne çıkardığı ana kadar korunduğunu gösterdi.

Öte yandan radyo-karbon tarihlemeleri, bölgedeki üç alanın, üç farklı çağda kullanıldığını ve en eski penguen kolonisinin kayalık çıkıntıda 5 bin yıl kadar önce yaşadığını ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Profesör Emslie, bölgedeki ilk penguen yerleşiminin günümüzden 5 bin 135 yıl önce başlayıp 2 bin 750 yıl öncesine uzanan bir dönemi kapsadığını bildirdi. İkinci dönem, 2 bin 340 ila bin 375 yıl öncesine uzanan "yüzey kalıntılarıyla" belirlendi. Üçüncü ve son yerleşimse yüzeydeki iki mumya ve yüzey altı dışkı yani gübre tarihleriyle belirlendi. Söz konusu buluntuların tarihi, bin 100 ila 800 yıl öncesine uzanıyordu.

Üçüncü yerleşim, muhtemelen Küçük Buzul Çağı'nın başlamasıyla artan kar örtüsü sebebiyle sona erdiğinde, yüzeydeki taze kalıntılar kar ve buzla kaplandı, yakın tarihli erimeye kadar da bozulmadan korundu.

Küresel ısınma Ross Denizi'nin yıllık sıcaklığını 1980'lerden bu yana 1,5 ila 2 santigrat derece artırdı. Son 10 yılda elde edilen uydu görüntüleri, burnun kademeli biçimde kardan sıyrıldığını gösteriyor.

Bu nedenle Profesör Emslie şunları söyledi:

Donmuş ve gömülü halde uzun süredir korunan kalıntıları açığa çıkaran bu son erime, burada bulduğumuz farklı çağlara ait penguen kalıntılarının birbirine karışmasına dair en iyi açıklamayı sunuyor.

Araştırma makalesinde kar ve buzulun erimesiyle daha fazla bulgunun ortaya çıkabileceğini ifade edildi.

Emslie, "Antarktika ve Ross Denizi'nde ısınma eğilimleri devam ettiği müddetçe kar ve buzulla kaplı yeni alanlar belirginleşebilir ve iklim değişikliğiyle birlikte penguenlerin alana yerleştiği ve terk ettiği bin yıllık sürece dair dinamik kayda katkı sunabilir" diye ekledi.

Araştırma Geology dergisinde yayımlandı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU