Yüksek Mahkeme kararını verdi: Subway'in sandviç ekmekleri, ekmek değil

Subway’de kullanılan bütün sandviçler bir bisküvi kadar şekerli

6 çeşit Subway sandviçi de en az 5 gram şeker içeriyor (Reuters)

Ekmekten vergi almayan İrlanda’da yargıtay, Subway sandviçlerinde kullanılan hamurların ekmek kategorisine giremeyecek kadar şekerli olduğuna hükmetti.

Connacht şehrindeki bir Subway bayisinin iddialarını değerlendiren yüksek mahkeme, bayinin sandviçlerin ekmek sayılması ve KDV’den muaf tutulması talebini reddetti.

Söz konusu bayi, sandviç, çay ve kahve gibi hazır yiyeceklerin gerektirdiği standartları karşılamak zorunda olmadığını iddia etmişti.

Bu iddiayla mahkemeye başvuran bayi, sandviçlerinin temel gıda sayılmasını ve geçmiş yıllarda yatırdığı vergilerin de geri ödenmesini istemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İrlanda’da temel gıda maddelerinden KDV alınmıyor. 1972’de çıkan vergi kanununa göre, bir şirketin ekmeğe KDV ödememesi için, ekmeğin şeker ve yağ oranı, un oranının en fazla yüzde ikisine denk gelmeli.

Ancak Subway, sandviçlerin, un oranının yüzde 10’una denk miktarda şeker içerdiğini bildirdi.

5 yargıçtan oluşan kurul, firmaya maddi kazanç sağlayacak bu başvuruyu reddetti ve Subway sandviçlerinin ekmek olmadığına karar verdi.

Yargıç Donal O’Donnell, yasadaki ekmek tanımının, ekmeğin, kurabiye veya kek gibi nişasta içeren diğer unlu mamullerden ayırt edilebilmesi için yapıldığını vurguladı.


 

Independent Turkish, NY Post

DAHA FAZLA HABER OKU