Yeni yapay zeka anlaşmasını hedef alan Elon Musk: Microsoft, OpenAI'ı ele geçirdi

Microsoft, yapay zeka şirketi OpenAI’ın dil modeli GPT-3 için özel bir lisans almıştı

Elon Musk, elektrikli araçlara dair fikir ayrılıkları nedeniyle Microsoft'un kurucusu Bill Gates'le de sık sık çatışıyor (Reuters)

Tesla CEO'su Elon Musk, 2015'te kurduğu araştırma şirketi OpenAI’ın Microsoft’la anlaşmasını onaylamıyor gibi görünüyor.

Microsoft’un OpenAI’ın yapay zeka dil modeli GPT-3 için özel bir lisans aldığı haberinin ardından Elon Musk, Twitter’da yaptığı paylaşımda Microsoft'u eleştirdi.

Teknoloji milyarderi, perşembe günü yazdığı gönderide Microsoft’un OpenAI’ı ele geçirdiğini öne sürdü:

Bu, ‘açığın’ (open) tam tersi gibi görünüyor. OpenAI, aslında Microsoft tarafından ele geçirildi.

OpenAI, başlangıçta kar amacı gütmeyen bir araştırma şirketi olarak kurulmuştu. Kurucuları arasında Musk’ın da yer aldığı şirketin, Peter Thiel ve Microsoft dahil olmak üzere kalabalık bir bağışçı listesine sahipti.

Araştırma şirketinin hedefi, "Dijital zekayı, finansal gelir ihtiyacıyla sınırlanmadan ve insanlığa fayda sağlayacak şekilde geliştirmek” diye tanımlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Musk, Tesla’nın yapay zeka alanındaki çalışmaları nedeniyle ortaya çıkabilecek çatışmalardan kaçınmak için Şubat 2018’de şirketteki yönetici görevlerini bırakmıştı.

Geçen yıl Microsoft, 1 milyar dolarlık bir sözleşme imzalayarak OpenAI bulut hizmetlerinin özel sağlayıcısı olarak tanınmıştı. Anlaşma artık Microsoft’un özel GPT-3 kullanımını da içeriyor.

OpenAI, GPT-3’ü Temmuz 2020’de piyasaya sürmüştü. Tam ismi “Generative Pre-Training Transformer 3 (Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü 3) olan dil modeli, insan diline benzer metinler yazabiliyor.


Independent Türkçe, CNN, Azarindir

DAHA FAZLA HABER OKU