Rowling'in yanındayım: Neden Hitchcock'a kimse itiraz etmedi?

Bir zamanlar ulusal hazine olarak görülen Rowling bile bu kadarını tahmin edemezdi

Rowling'in kadın kılığına giren bir erkek seri katilin hikayesini anlattığı son kitabı, bazı kesimlerce transfobik olmakla suçlandı (Reuters)

Alfred Hitchcock Norman Bates’e ölmüş annesinin elbisesini giydirdiğinden beri, karşı cinsin kıyafetlerini giyen katiller popüler olagelmiştir. Bugün Hitchcock’un başyapıtı (ya da kadın hikayesi) “Sapık” 60 yaşında.

Hayat bize katillerin her şekilde ve bedende (göğüs ölçüsü de dahil) olabileceklerini öğretiyor. Yazar da uygun olduğunda yorumlamakta özgürdür. Ama eğer duyar kasan linç çetelerinin benimsediği iptal kültürünün bulunduğu 2020’lerdeyseniz elbette durum başka. Yani yatağın ters tarafından kalkıyorsunuz, kitaplarınızı yakmaya başladıklarını ve sizi yakmaktan bahsettiklerini fark ediyorsunuz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanya gazetesi The Telegraph'ın pazar günü (13 Eylül) karşı cins kılığında bir katilin yer aldığı yeni kitabıyla ilgili ilk incelemesini yayımlamasının ardından, bir zamanlar ulusal hazine olarak görülen J.K. Rowling’in de kaderi aynı oldu.

Beatles'tan bu yana Britanya’nın en büyük ihraç ürünü her zaman kıskançlığı üzerinde toplayacaktı. Rowling ne de olsa eğitim, öğretim veya sosyetik akranlarının onayı olmadan kelimenin tam anlamıyla milyarlarca pound kazanç elde etti. Ancak Hogwarts ve Harry Potter'ı bize sunan canlı hayal gücüyle bile bu duyar kasan kişilerin vahşetini asla tahmin edemezdi.

Rowling’in sorunları, erkeklerin bu şekilde tanımlanarak kadın olamayacaklarına dair açıkça şüphe götürmez görüşü kabul etmesiyle başladı.

Norman Bates gibi et bıçağını çıkarmadıkları sürece kendini kadın olarak tanımlayan bir adamla karşılaştığımda onlara kibar davranıyorum. Bunu içimden geldiği için nezaketen yapıyorum. Bir zamanlar bir erkek olarak yaşarken tokalaştığım, "cinsiyet değiştirme sürecindeyken" yanaklarından öptüğüm ve cinsiyet değiştirdiğinde yine elini sıktığım bir yoldaşım vardı. Bu benim Dave ve Dianne’le hikayem.

Birkaç yıl önce Aberdeen Üniversitesi'nde öğrencilere konuşma yaparken "Trans Hakları Koruyucusu" bir grup öne çıkıp yakın mesafeden yüzüme bir torba (daha sonra bunun sim olduğu anlaşıldı)  fırlattığındaki şaşkınlığımı hayal edin. Bu tecrübe şaşırtıcıydı çünkü o noktada hayatım boyunca trans meseleleri hakkında tek bir kelime bile söylememiştim. Muhtemelen bugünlerde şehirde çizgili takım elbiselerle gezen anarşist bankacılara dönüşmüş protestocular, ileride yeterince duyar kasmayacağımı sezmiş ve misillemelerini daha o gün gelmeden yapmayı tercih etmişlerdi.
 


Bir anlamda haklıydılar. J.K. Rowling'i destekliyorum. İnsanlar sevdikleri şeyleri, hatta ölmüş annelerinin kıyafetlerini bile giyebilirler ve isterlerse Ay’a inen astronotlar olarak tanımlanabilirler ve ben de onlara uyum sağlamak için elimden geleni yaparım. Ama çeteye katılmak için onların gerçekten tanımlanan kişiler olduğunu sürekli tekrarlayacak kadar değil. Ay’a ayak basmalarına dair onlara en azından eğitimlerini tamamlayıncaya dek şans vermezdim.

Eşimin yatılı pijama partisine katılmalarını istemezdim çünkü bunlar sadece gerçek kızlar için. Bunun ötesinde kızımla banyo yapmalarını, kızlarının spor aktivitelerine katılmalarını, boks ringinde ondan daha iyi olmalarını, ragbi maçında onu un ufak etmelerini veya 1 mil koşusunda onu yenmelerini de istemezdim. Çünkü tüm bu durumlarda, "kendini kadın olarak tanımlayanların" özgürlükleri kızların ve kadınların kendi alanlarına, mahremiyetlerine ve kendilerini ifade etme özgürlüklerine zarar veriyor. Bu noktada benim de yumruğumu sallama özgürlüğüm komşumun burnunun hemen dibinde bitiyor.

JK Rowling’in herhangi bir eserini okumadım fakat bunu yazma hakkı için sonuna kadar savaşacağım.

Cümlelerimi bitirirken, Piers Morgan’ın kalabalıklara hitap eden ‘’Günaydın Britanya” canlı televizyon programındakine benzer bir şey söylemek üzereyim. Herkesi kırıp geçirebilir. Bu durumda bunu son isteğim ve vasiyetim olarak kabuledin. ‘’NORMAN?’’

 


 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

www.rt.com/op-ed

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Delal Tüy

DAHA FAZLA HABER OKU