NASA ve ABD Uzay Gücü, uzay uçuşunun geleceği ve gezegeni asteroitlerden koruyacak savunma için güçlerini birleştiriyor.
2024’te insanları Ay yüzeyine yeniden götürmeyi hedefleyen Artemis programı üzerinde çalışan NASA, Aralık 2019'da kurulan Uzay Gücü’yle ilişkileri üzerinde de çalışıyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
NASA Yöneticisi Jim Bridenstine ve ABD Uzay Operasyonları Başkanı General John Raymond, 22 Eylül’de yaptıkları açıklamada NASA ve Uzay Gücü arasında mutabakat zaptı imzalandığını açıkladı.
NASA’nın internet sitesinde yayımlanan bir açıklamada, “Bu anlaşma, uzay uçuşu, ABD’nin uzay politikası, uzay taşımacılığı, güvenli operasyon standartlarıyla uygulamaları, bilimsel araştırmalar ve gezegen savunması alanlarında geniş çaplı işbirliğini taahhüt ediyor” ifadelerine yer verildi.
Mitchell Enstitüsü’nün düzenlediği etkinlikte duyurulan anlaşmada da şu açıklamalar yer aldı:
NASA ve Uzay Gücü bu zaptı kaleme aldı. Çünkü uzay araştırmalarının, bilimsel keşiflerin ve güvenliğin geliştirilmesine yönelik, karşılıklı fayda sağlayan faaliyetlerdeki işbirliği ve ortaklıklarını sürdürmek istiyorlar.
NASA keşiflere, bilim ve teknolojiye odaklanırken, Uzay Gücü aslında askeri bir oluşum. Ancak Bridenstine’e göre iki kurum da aynı alanı paylaşıyor ve aynı ortamda faaliyet gösteriyor. Bu nedenle aralarında örtüşen pek çok şey var.
Uzayın güvenli olmadığı durumda, hiçbir şey yapılamayacağını söyleyen Bridenstine, sözlerini şöyle sürdürdü:
İşte bu yüzden Uzay Gücü’nü kurmak önemliydi, bu yüzden NASA'nın Uzay Gücü’yle ortak olması önemli.
Mitchell Enstitüsü’nün internet üzerinden gerçekleşen etkinliğinde konulan Raymond ise, “NASA ve ordu, 1950'lerin sonlarına uzanan uzun bir geçmişe sahip” dedi ve ekledi:
Güvenli, istikrarlı ve erişilebilir bir uzay alanı, ülkemizin güvenliğinin, refahının ve bilimsel başarısının temelini oluşturur. NASA, herkesin yararı için evrenin derinliklerine ilerlerken, Uzay Gücü de gelecekteki ortaklıkları dört gözle bekliyor.
Independent Türkçe, Space.com