Çin'de tutuklu Uygur aktivist İlham Tohti'nin kızından Mulan tepkisi: Disney özür dilemeli

Cevher İlham, bu çekimlerden elde edilen kazancın, Uygur mülteciler ya da onların aileleri için kullanılabileceği tavsiyesinde bulundu

Çin'in başkenti Pekin'de Mulan filmine ait bir afiş (Reuters)

Walt Disney'in Mulan filminin çekimlerini toplama kampları ve insan hakları ihlalleriyle anılan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yapıp yetkililere teşekkür etmesine tepkiler sürüyor.

Çin'de 2013'ten bu yana hapiste olan, Avrupa Parlamentosu'nun insan hakları alanında verdiği Saharov Ödülü'nün sahibi Uygur ekonomist ve insan hakları aktivisti Prof. Dr. İlham Tohti'nin kızı Cevher İlham, Disney'den özür beklediklerini söyledi.

Şu an ABD'de yaşayan ve Washington merkezli bir Uygur insan hakları kuruluşunda çalışan İlham, BNN Bloomberg'e verdiği röportajda, çekimlerinin bir kısmı Sincan'da yapılan Mulan filmiyle ilgili görüş bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mulan filminin büyük kısmının Yeni Zelanda'da çekildiği, Çin'deki çekimlerinin de 20 bölgede gerçekleştiği belirtilmişti.

İlham, ABD'li yapım şirketinin, babası dahil 1 milyondan fazla kişinin toplama kampları ya da zorla çalıştırma kamplarında tutulduğu ve en kötü insan hakları ihlallerinden birinin yaşandığı yerde çekim yapmaması gerektiğini söyledi.

İlham, Sincan'da yaşananlarla ilgili her yerde haberler çıkarken Disney'in bu coğrafyada işlenen zulümler ya da krizlerden haberdar olmamasının mümkün olamayacağını işaretti, Uygurların gördüğü muamele nedeniyle ABD'nin Çinli yetkililere yaptırım karar aldığını hatırlattı.

Disney'in Sincan'da yaşananları açıkça kınayarak burada film çekmenin bir hata olduğunu kabul etmesini beklediğini söyleyen İlham, "Herkes yanlış yapar ancak hiçbir zaman geç değildir. Şayet bu durumu değiştirmek isterseniz o hatalar için özür dilersiniz. Orada film çekerek elde ettikleri paraları ve kazançları, Uygur mülteciler ya da onların ailelerine yardım için kullanabilirler" diye konuştu.

1998 yapımlı aynı isimli animasyonun canlı çekim yeniden çevrimi olan Mulan, Çinli genç bir kadının erkek kılığına girerek hasta babası yerine İmparatorluk Ordusu adına çarpışmasını ve bu süreçte Çin'in en cesur kahramanlarından biri olmasını anlatıyor.

 

Independent Türkçe, BNN Bloomberg, Box Office Türkiye

DAHA FAZLA HABER OKU