Acıya insan derisiyle aynı tepkiyi veren elektronik cilt geliştirildi

Araştırmanın lideri, "Şimdiye kadar hiçbir elektronik teknoloji, insanın acı hissini gerçekçi biçimde taklit edemedi" dedi

Esnek elektronik cihazlarla tasarlanan yapay cilt prototipi (RMIT Üniversitesi)

Gerçeğe yakın protezler üretmeyi amaçlayan bilim insanları, acıya gerçek insan derisi gibi tepki veren elektronik bir cilt icat etti.

Avustralya'daki RMIT Üniversitesi'nden akademisyenlerin gerçekleştirdiği keşif, cildin acıya anında tepki vermesini sağlamak için elektrik sinyallerini ve insan sinirlerini kopyaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmada yer alan doktora öğrencisi Ataur Rahman, prototiplere bellek hücrelerinin yerleştirildiğini ve acıya yönelik tepkiyi tetiklemekten bu hücrelerin sorumlu olduğunu belirtti. 

Araştırmanın lideri Profesör Madhu Bhaskaran ise geliştirdikleri teknolojinin yeni nesil biyomedikal teknolojiler ve akıllı robotlar açısından büyük bir ilerleme olduğunu söyledi.

Bhaskaran, “Cildimiz, canımızı acıtan bir şey olduğunda hızlı sinyaller göndermek üzere tasarlanmış karmaşık özelliklere sahip, vücudumuzun en büyük duyu organıdır” diye konuştu.

Şimdiye kadar hiçbir elektronik teknoloji, insanın acı hissini gerçekçi biçimde taklit edemedi.

Geliştirdiğimiz yapay ciltse basınç, sıcaklık veya soğuk, ağrı verecek bir seviyeye geldiğinde anında tepki veriyor.

Akıllı protezler ve akıllı robotik malzemeler üretmek için gereken karmaşık geri bildirim sistemlerinin geliştirilmesi yolunda kritik bir adım attık.

 

Independent Türkçe, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU