Kuzey Kore'de gözler ona çevrildi: First Lady Ri Sol-ju hakkında bilinmeyenler

Bazı uzmanlar, hakkında çok az şey bilinen Ri Sol-ju'nun isminin bile takma olduğunu düşünüyor

Kim Jong-un bazı ziyaretleri sırasında Ri Sol-ju'yla birlikte görüntülenmişti (AP)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un sağlık durumuyla ilgili haberler yeniden gündeme gelirken, gözler hakkında çok fazla şey bilinmeyen First Lady Ri Sol-ju'ya çevrildi.

Kısa süre önce Güney Kore'de Ri'yi uygunsuz şekilde gösteren fotoğrafların yer aldığı broşürler iki ülke arasında gerilime yol açmıştı.

Hatta Rusya'nın Pyongyang Büyükelçisi Aleksandr Matsegora haziran sonlarında yaşanan gerginliğin temel sebebinin, Kim Jong-un'un eşinin "ahlaksızca ve rencide edici" biçimde hedef alınması olduğunu ifade etmiş ve bu yayınların Kim'i öfkelendirdiği belirtilmişti.

Eşinin sağlık durumuyla ilgili spekülasyonların yeniden artmasıyla birlikte Kuzey Kore First Lady'si bugünlerde yeniden gündemde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bazı uzmanlar, hakkında çok az şey bilinen Ri'nin isminin bile takma olduğunu düşünüyor.

Doğum tarihinin 1985-1989 yıllarına denk geldiği tahmin edilen Ri'nin 30-35 yaşlarında olduğu belirtiliyor.

Kimi kaynaklara göre ailesinin siyasi elit mensubu olduğu, annesinin yerel bir hastanede jinekoloji birimini yönettiği, babasının da bir üniversitede profesör olduğu söyleniyor.

Ancak Kuzey Kore Liderliği İzleme adlı bir blog, Ri'nin askeri bir aileden geldiğini ve babasının bir komutan olduğunu öne sürüyor.

Ri'nin Pyongyang'da büyüdüğü ve Çin'de vokal müzik eğitimi aldığına inanılıyor. Anlatılanlara göre şarkıcı olarak Unhasu Orkestrası'yla sahneye çıktığı da belirtiliyor.

Güney Koreli bir parlamentere göre, Ri'nin 2005'te Asya Atletizm Şampiyonası için gittiği Güney Kore'de amigoluk yaptığı öne sürülüyor.

Çiftin 2009'da evlendiği iddia edilirken, evliliklerinin 2012'ye kadar Kuzey Kore devlet medyası tarafından bildirilmemiş olması dikkati çekiyor.

Güney Kore'nin Times gazetesine göre Kim'in babası Kim Jong-il'in 2008'de felç geçirdikten sonra bu evliliği apar topar ayarladığı söyleniyor.

Çiftin evliliklerinin birinci yılında anne baba olduğu, oğullarının 2010'da doğduğu tahmin ediliyor.

Kim Jong-un'a yakın isimlerden olan NBA efsanesi Dennis Rodman'ın Sun gazetesine anlattıklarına göre 2013'te Ri'nin bir kız çocuğu dünyaya getirdiği iddia ediliyor.

Güney Kore istihbaratıysa Ri'nin üçüncü çocuğunu Şubat 2017'de doğurduğunu savunuyor.
 


Kuzey Kore dış dünyadan yalıtılmış bir düzen içinde yaşarken, ülke liderlerinin eşlerinin de bu gizemden pay almasına ilk kez rastlanılmıyor.

Kim Jong-un'un dedesi Kim Il-sung'un ve babasının eşlerinin devlet medyasında ya hiç görülmedikleri ya da çok ender yer aldıkları biliniyor.

Ancak bu geleneğin kısmen dışına çıkabilen Ri'nin kendisinden öncekilere nazaran Batılı ülkelerin first lady'lerine daha fazla benzerlik gösterdiği anlatılıyor.

İlk olarak Kim Jong-un'un babası Kim Jong-il'in 2011'deki cenaze töreninde görülen Ri, sonraki dönemde de halka açık etkinliklerde zaman zaman boy gösterdi. 2018'de Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'le eşinin katıldığı tarihi zirvede Kim'le birlikte yer aldı. Hatta Sun'a göre Güney Kore First Lady'si Kim Jung-sook'la arkadaşlık bile kurdu.

Kim'e Mart 2018'de Çin'e yaptığı resmi ziyaret sırasında eşlik eden Ri, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve onun eşi Peng Liyuan'la birlikte yemek yedi. Ri bu ziyaretlerde Dior ve Chanel marka lüks çantalarının yanı sıra kıyafetleriyle de konuşuldu.

Kuzey Kore liderinin eşi, ülkenin devlet medyasında "yoldaş" tanımlamasından "saygın First Lady" nitelemesine de terfi etti.

Kim Jong-un'un görevi başında olamaması ya da ölmesi durumunda Ri'yi ve çocuklarını neyin beklediği şimdiden tartışılıyor.

Anlatılanlara bakıldığında çiftin en az bir erkek çocuklarının olduğu ve onun da Kim'den sonra yönetimi devralabileceği söyleniyor.

Diğer taraftan Kim'in çocuklarının yaşının küçük olması nedeniyle gözlerin çevrildiği isim olan kız kardeş Kim Yo Jong'un Kuzey Kore liderinin "komada olması nedeniyle idareyi devraldığı" şeklindeki spekülasyonlar da ortaya atılıyor. Ancak bu tür haberler, Kim'in sağlık durumunun "iyi" olduğuna dair yayınlarla yalanlanıyor.

 

Independent Türkçe, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU