Bilim insanları başkasıyla "beden değiştirmenin" kişiliği de değiştirdiğini buldu

Bilim insanı, "Beden değiştirme artık bilimkurgu filmlerine ayrılmış bir alan değil" diyor

Araştırmacılar, beden değiştirme yanılsamasını güçlendirmek için katılımcıların ilgili bölgelerine eş zamanlı sokundu (Mattias Karlen)

Yeni çalışma, başka biriyle beden değiştirmenin, bireylerin davranışlarında ve hatta kişiliğinde derin etki bırakacağını ortaya çıkardı.

İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nden bilim insanları, bir bireyin psikolojik ve fiziksel benlik algısı arasındaki ilişkiyi anlamak istedi. Böylece, algısal bir yanılsama aracılığıyla insanların beden değiştirme etkisini tecrübe etmesini sağlamanın yolunu buldu.

Ekip, "beden değiştiren" arkadaş çiftlerinde, iki arkadaşın kişiliğinin de diğerine daha benzer hale geldiğini fark etti.

Enstitüde doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Pawel Tacikowski, "Beden değiştirme artık bilimkurgu filmlerine ayrılmış bir alan değil" dedi.

Dr. Tacikowski ve ekibi, bedenlerinin değiştiği yanılsamasını yaratmak için katılımcılara, diğer kişinin vücudunu birinci şahıs bakış açısıyla canlı olarak gösteren sanal gerçeklik gözlükleri taktı.

Daha sonra, gerçekten de diğer kişinin bedenine geçtikleri algısını oluşturmak için katılımcıların vücutlarının ilgili bölgelerine eşzamanlı dokunuşlar yapıldı.

İllüzyonun işe yarayıp yaramadığını test etmek isteyen araştırmacılar, iki bedeni de sahte bıçakla tehdit ederek katılımcıların kendilerini tehlikede hissedip hissetmediğini gözlemledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılara göre katılımcıların "başka birinin bedeninde uyanmış" gibi hissetmesi sadece birkaç dakika sürdü.

Sanal beden değişimi, her iki arkadaşın da konuşkanlığını, neşeliliğini ve özgüvenini etkiledi. Bu özellikler, asıl kişi yerine bireylerin içinde bulunduğu bedenin sahibiyle eşleşme eğilimi gösterdi.

Zihinsel ve fiziksel temsil arasındaki kopukluk nedeniyle yanılsama, kişinin hafızasında da etkili oldu.

Dr. Tacikowski yaptığı açıklamada, "İnsanların kendileriyle ilgili şeyleri daha iyi hatırladığına dair sağlam bulgular var" dedi.

Dolayısıyla, yanılsama esnasında kişinin öz temsiline müdahale edersek bunun hafıza performansını genel olarak düşürmesi gerektiği kanısına vardık.

Araştırmacılar, bu tekniği, daha spesifik klinik uygulamalar için kullanmak ve nihayetinde de depresyon gibi psikiyatrik bozuklukları tedavi etmek amacıyla geliştirmeyi planlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU