Bill Gates: Pandemi bitene kadar Kovid-19’a yakalanmayan milyonlarca insan ölecek

Ünlü iş adamı, “Virüse verdiğimiz yanıt beklediğimden kötü oldu” diye konuştu

Koronavirüsle ilgili çarpıcı açıklamalarıyla gündeme gelen Gates, bu kez salgının sağlık sistemleri üzerindeki etkisini vurguladı (AP)

Son dönemde Kovid-19 pandemisiyle ilgili fikirleriyle gündeme gelen Bill Gates, dikkat çekecek yeni açıklamalarda bulundu.

Ünlü iş adamına göre, pandemi sona ermeden önce büyük ihtimalle milyonlarca insan hayatını kaybedecek.

Gates, bu ölümlerin çoğunun hastalığın kendisinden değil, koronavirüsün sağlık sistemleri ve ekonomiler üzerindeki baskısından kaynaklanacağını söyledi.

The Economist’e konuşan Microsoft kurucusu, koronavirüsün yayılmasını önlemek için uygulanan tecrit önlemlerinin Kovid-19 dışındaki hastalıkların tedavisini de engellediğini ifade etti. Gates’e göre bu durum, en çok da sıtma ve HIV’le mücadele eden az gelişmiş ülkeleri etkileyecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ünlü iş adamı ve eşinin kurduğu Bill ve Melinda Gates Vakfı, aşılar aracılığıyla sıtma ve çocuk felci gibi hastalıkları hafifletmeye çalışan küresel ittifakın merkezinde yer alıyor.

Gates vakfı, kısa süre önce de Hindistan Serum Enstitüsü’yle işbirliği yaptığını ve koronavirüs aşısını yoksul ülkelere yaklaşık üç dolara sağlayacağını açıklamıştı.

Vakıftaki faaliyetlerine zaman ayırmak için Microsoft’taki görevini bırakan iş adamı, ABD’nin salgınla mücadelesini ise şöyle değerlendirdi:

Kesinlikle hazırlıklı değildik. Test yapmaya derhal başlamanın önemini anlayabileceğimiz simülasyonlar geliştiremedik.

Yani açıkçası, virüse verdiğimiz yanıt beklediğimden kötü oldu. Ekonomi ve sağlık üzerindeki zarar da tahmin ettiğimden çok daha büyük.

Kovid-19’la mücadelenin siyasi boyutuna da değinen Gates’e göre Joe Biden’ın seçilmesi, işleri yoluna koymayacak. 

Siyasi yöntemlerin değişmesi, insanların maske takmasını sağlar mı, emin değilim.

 

Independent Türkçe, The Economist, BGR

DAHA FAZLA HABER OKU