Toplu taşıma araştırması: Trende 2,5 metre mesafeden koronavirüse yakalanma riski var

Bilim insanları, hastalığı taşıyan birinin yanına oturmanın virüsü size bulaştırma ihtimalini yüzde 3,5 olarak belirledi

İsrail'deki bir trende maske takan insanlar (AFP)

Araştırmaya göre tren yolcuları, iki saatlik bir yolculukta hastalığı taşıyan birine iki buçuk metreden daha yakın oturmaları halinde koronavirüse yakalanabiliyor.

Bilim insanları ayrıca bir saatlik seyahatlerde bir metrenin üzerinde sosyal mesafenin güvenlik için gerekli olduğunu tespit etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'deki yüksek hızlı tren hatlarını baz alan çalışma, Çin Bilimler Akademisi de dahil olmak üzere ülkedeki çeşitli örgütlerin iş birliğiyle yürütüldü.

Virüsün 19 Aralık'la 6 Mart arasındaki yayılımını kapsayan inceleme, hastalığı kapan birinin üç koltuk yanında ve 5 koltuk önünde veya arkasında bulunan yolcuların ortalama yüzde 0,32'sinin hastalığa yakalandığı sonucunu verdi.

Hastalığı taşıyan birinin yanındaki koltukta seyahat eden yolcular, yüzde 3,5'lik ihtimalle bulaş riskinin en yüksek olduğu kesim olarak belirlendi.

Aynı sırada oturanların bulaştırma oranı yüzde 1,5 olarak tespit edildi.

Araştırmanın başındaki Dr. Shengjie Lai şöyle dedi:

Çalışmamız trenlerde Kovid-19 yayılım riskinin daha fazla olduğunu gösterse de, kişinin hastalık taşıyıcı bir kişiye göre koltuğunun konumunun ve seyahat süresinin hastalığın bulaşması açısından ciddi bir fark yaratabileceğini gösteriyor.
Bulgular, Kovid-19 salgını boyunca yolcu yoğunluğunu düşürmenin, kişisel hijyen önlemlerinin teşvikinin, yüz maskesi kullanımının ve muhtemelen araca binmeden önce ateş ölçümü yapılmasının önemine işaret ediyor.

Southampton Üniversitesi'nin WorldPop projesi kapsamında yürütülen araştırma Clinical Infectious Diseases'de yayımlandı.

WorldPop yöneticisi ve öğretim üyesi Andy Tatem de şu ifadeleri kullandı:

Çalışmamız,hastalık vakalarının ve yüksek hızlı trenlerde yakın çevrelerinde olanların epidemiyolojik olarak araştırılmasından elde edilen veriye dayanan ve Kovid-19'un toplu taşımada yayılmasına dair kişisel bazda riskin sayısal ölçümünü yapan ilk çalışma.
Bulaşma riskinin yalnızca hastalık taşıyıcısına mesafeyle değil, aynı zamanda bu kişinin yakınında bulunulan süreyle de ilgili olduğunu bize gösteriyor.
Bunun uluslararası düzeyde yetkilileri, yayılımı azaltmada virüse karşı korunma önlemlerini almak konusunda yardımı dokunacak şekilde bilgilendireceğini umuyoruz.

Yüz maskesi takmak Birleşik Krallık'taki tüm toplu taşıma araçlarında zorunlu.

Ulaştırma Bakanlığı'nın toplu taşıma kullananlara dönük yönergesi, yolculara 2 metre mesafeyi sağlayamadıkları durumlarda, "mümkün mertebe" 1 metrelik mesafeyi korumayı ve düzenli el yıkamayla mümkün olan en az yüzeye dokunma gibi "uygun önlemler" almayı salık veriyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU