Mick Jagger, Sia, Lorde, Blondie gibi popüler müziğin dev isimleri ABD siyasetine veryansın etti

Ünlü sanatçıların imzacı olduğu açıklamada şarkıların izinsiz kullanılmasının “sanatçının kişisel değerlerine” zarar vereceği belirtiliyor

Donald Trump'ın daha önce Rolling Stones'un ve Neil Young'ın şarkılarını mitinglerinde izinsiz kullanması tartışmayı alevlendirmişti (Fotoğraflar: AFP ve AP)

Mick Jagger, Lorde, Sia, Blondie gibi sanatçıların imzacı olduğu açık mektupta popüler müziğin ünlü isimleri, siyasetçilerin seçim kampanyalarında kullanacakları müzikler için kendilerinden izin almalarını talep ediyor. 

Sanatçı Hakları Birliği (Artist Rights Alliance) ile ortaklaşa hazırlanan mektup, eseri kullanılmak istenen sanatçıdan onay alınmasına yönelik açık politikaların belirlenmesi gerektiği yönünde siyasi partilere çağrıda bulunuyor.

The Guardian'ın haberine göre mektupta şu ifadeler yer alıyor:

Bu, adaylarınızı yasal riskten, gereksiz kamusal tartışmalardan ve herhangi bir sanatçının desteğini yanlış biçimde yansıtmak veya ima etmek ya da sanatçının ifadesini böylesine yüksek riskli biçimde saptırmaktan kaynaklanan ahlaki çıkmazdan etkili şekilde korumanın tek yolu.

Doğru kanallara başvurmadan şarkıları kullanmak “düzenbazca ve ahlaka aykırı” diye tanımlandı. Ayrıca bu tip izinsiz kullanımların “sanatçıların kişisel değerlerine zarar verebileceği ve hayranların hayal kırıklığına uğramasıyla büyük bir ahlaki ve ekonomik maliyet yaratabileceği” ifade edildi. 

Açık mektupta ayrıca uygun olmayan kullanımların kaçınılmaz biçimde apolitik sanatçılara da zarar vereceği ve kendilerini açıklamak zorunda bırakacağı dile getiriliyor. 

 

afp.jpg
Rihanna da daha önce şarkıların izinsiz biçimde kullanılmasına tepki gösteren isimlerdendi (AFP)

 

Açıklama Donald Trump ve kampanya ekibinin daha önce çeşitli biçimlerde farklı sanatçıların şarkılarını izinsiz biçimde kullanmasının ardından geldi. Pharrell Williams, Rihanna, Elton John ve Bruce Springsteen gibi sanatçılar da hoşnutsuzluklarını dile getirmişti. 

En son Neil Young, ünlü şarkılarından Rockin’ in the Free World’ün mitinglerde çalınmaya devam etmesi nedeniyle yasal yollara başvuracağını söylemişti.

Diğer imzacılar arasında Alanis Morissette, Lionel Richie, Elvis Costello, Regina Spektor, Sheryl Crow ve Steven Tyler yer alıyor. BBC'nin haberine göre 50’den fazla sanatçı açıklamaya imza verdi ve Kongre üyelerinden 10 Ağustos’a kadar dönüş bekliyor. 

 

Independent Türkçe, The Guardian, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU