İran'ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Yemen Savaşı'nda arabulucu rolü oynamak için harekete geçti

İran'ın eski cumhurbaşkanı, İran-Suudi uzlaşısının gerekliliğine inanıyor

Ahmedinejad bu yılın başında "2020'de Mehdi gelecek" sözleriyle gündeme gelmişti (AFP)

Independent Farsça'nın İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın yakın çevresinden bir yetkiliye dayandırdığı 7 Temmuz tarihli habere göre Ahmedinejad, uluslararası bir komite kurmayı ve Suudi Arabistan'la Yemenli Husiler arasında resmi arabuluculuk yürütmeyi önerdi. 

Tam planı hazırlayan Ahmedinejad, cuma yayımlanacak üç mektup kaleme aldı. Mektuplar Suudi Veliaht Prens Muhammed Selman, Yemenli Husilerin lideri Abdulmelik Husi ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e hitap ediyor. Ahmedinejad'ın planı acil ateşkesle başlıyor ve nihayetinde İran-Suudi mutabakatı hedefliyor. 

Independent Farsça'ya konuşan yetkili, "Dr. Ahmedinejad bunun herkese zarar verdiğini ve düzeltilmesi gerektiğine inanıyor" dedi.

Bu sorunu çözme iradesinin var olduğuna inanıyor.

Ahmedinejad, Suudi Arabistan'a gitmeye hazır ve hem Suudi yetkililerle hem de Husi liderliğiyle görüşmeyi umuyor. 

İran-Suudi ilişkileri eski cumhurbaşkanı için önem taşıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkili, "Ahmedinejad, İran ve Suudi Arabistan'ın birlikte durmasının gerekliliğine dair samimi ve stratejik bir inanca sahip" dedi. Eski cumhurbaşkanı, 2005-2013 arasındaki görev süresi sırasında petrol fiyatlarının yüksek olmasının kısmen OPEC'teki İran-Suudi işbirliğinden kaynaklandığına inanıyor. 

Yetkiliye göre Ahmedinejad, İran'daki Suudi elçiliklerine yönelik 2016'da gerçekleşen ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kopmasına yol açan saldırılara karşı çıkmıştı.

Ahmedinejad, Ruhani hükümetini ve dış politikasını eleştiriyor. Haber kaynağına göre Ahmedinejad, Ruhani'nin "birkaç Avrupa ülkesiyle ilişkilere bel bağlamak yerine" önceliği Suudilerle uzlaşmaya vermesi gerektiğine inanıyor. 
 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentpersian.com/node/70371

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

DAHA FAZLA HABER OKU