Ennio Morricone'nin en çok hayıflandığı şey, Leone'nin yalanı üzerine Kubrick'le çalışamamak olmuş

İyi, Kötü ve Çirkin'in (The Good, the Bad and the Ugly) yönetmeni, Morricone'nin müsait olup olmadığıyla ilgili dürüst davranmamıştı

Morricone The Hateful Eight için yaptığı bestelerle En İyi Film Müziği dalında Oscar kazanmıştı (Reuters)

İtalyan besteci Ennio Morricone'nin kariyerinde en çok hayıflandığı şey, düzenli çalışma arkadaşı Sergio Leone'nin söylediği bariz bir yalandan kaynaklanıyor.

Morricone 91 yaşında hayatını kaybetti. Kariyeri boyunca 1960'lardan ölümüne kadar 400'den fazla film ve TV dizisi için beste yaptı.

Bir Avuç Dolar'dan (A Fistful of Dollars, 1964) beri Leone'un tüm filmleri için beste yaptı. Aralarında John Carpenter (Şey/The Thing), Brian De Palma (Dokunulmazlar/The Untouchables, Savaş Günahları/Casualties of War, Görev: Mars/Mission to Mars) ve Quentin Tarantino'nun (Hateful Eight) da bulunduğu birçok üretken film yapımcısı için de aranan isimdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Morricone'nin birlikte çalışmadığı için en çok hayıflandığı yönetmen, Stanley Kubrick'ti. Kubrick, Morricone'den 1971 yapımı Otomatik Portakal'ın (A Clockwork Orange) film müziğini bestelemesini istemişti.

Morricone ise Leone'un Yabandan Gelen Adam (Fistful of Dynamite) filminin çalışmalarını daha yeni tamamlamıştı. Bu nedenle Kubrick, işini bölüp bölmediğinden emin olmak için yönetmeni aradı.

İddiaya göre Morricone o esnada başka bir proje için müsaitti ama Leone bunu engellemek için yalan söyledi.

2015'te Channel 4'e konuşan Morricone, "Otomatik Portakal'a beste yapmadığım için gerçekten hayıflanıyorum" demişti.

Stanley Kubrick benden müziğini yapmamı istemişti ve ben de kabul etmiştim. Sorun şu ki Kubrick'in nezaketi, Sergio Leone'a telefon etmesine neden oldu. Leone müziğini henüz bestelediğim ve çalışmayı bitirdiğim filmin miksajını yapıyordu.

Ama Sergio Leone, Kubrick'e hala kendisiyle meşgul olduğumu söyledi, bu yüzden de Kubrick bana bir daha sormadı. Otomatik Portakal'da çalışamadım, büyük bir pişmanlık. Kubrick beni bir daha geri aramadı.

Genel olarak kariyeri üzerine konuştuğunda Morricone, insanların onu "sadece" spagetti western türüyle "hatırlamasından rahatsız olduğunu" söylemişti.

Müzisyen, "Bazen bütünüyle hayal kırıklığına uğruyorum çünkü başka birçok film türü için de beste yaptım" demişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU