Koronavirüs günlerinde 10 aktivite: Salgın sırasında ne riskli, ne güvenli?

Hazırlanan listede en yüksek riskli aktivite uçak yolculuğu iken en düşük riskli faaliyet park ziyareti

Spor salonlarında egzersiz yapmak koronavirüs bulaşımında orta dereceli riskli aktiviteler arasında bulunuyor (Reuters)

Koronavirüs pandemisi sırasında bazı aktiviteler diğerlerinden daha yüksek, bazıları da da diğerlerinden daha az riskli kabul ediliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve bulaşıcı hastalıklar uzmanı tıp doktoru Sandra Kesh bu aktivitelerden 10'unu en riskliden en düşük riskliye göre listeledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1) Uçak Yolculuğu 

Risk Düzeyi: Yüksek

Uçak yolculuğu Kovid-19 pandemisinde yapılabilecek en yüksek riskli faaliyet olarak gösteriliyor. 

Virüse karşı aşı ya da etkili bir tedavi bulunana kadar kişilerden, zorunlu olmadıkça havayolu ulaşımından uzak durması tavsiye ediliyor.

Dr. Kesh "Havalimanları yüksek stres mekanlarıdır. İnsanlar uçuşları konusunda ya da güvenlik noktalarında endişelidir. Çok fazla dikkat dağıtıcı etmen vardır. Fiziksel mesafeyi, maske ve el hijyenini korumaya odaklanmak, dikkatiniz dağınık olduğu için unutulabilir. Gürültülü bir yerdir ve siz nereye gideceğinizi bilmeyebilirsiniz. Yani insanlar iyi niyetli olsalar bilke kurallar başarısız olabilir" dedi.

Havalimanlarıyla ilgili bir diğer sorunsa dünyanın her yerinden insanların birbiriyle karşılaştığı noktalar olması. Diğer yolcular yüksek riskli bölgelerden gelen virüs taşıyıcıları olabilir.

Pandemi sırasında kişilerin uçakta yanında başka kimse olmasa da diğer yolculardan yaklaşık 2 metre uzakta durması tavisye ediliyor. Dr. Kesh "Uçak kalkmadan pistte beklerken hava sirkülasyonu yoktur. Başınızın üstündeki vantilatörü açarsanız hareket eden içerideki hava olacaktır. Bu da bir kişinin uçaktaki tüm yolculara virüsü bulaştırabilmesini sağlayabilecek dehşet verici bir ortamdır" dedi.

Risk nasıl azaltılabilir?

Eğer uçmanız zorunluysa yolculuk boyunca yüzünüzdeki maskeyi çıkarmayın. Saatleri ideal olmasa bile kalabalığın daha az olduğu uçuşları tercih edin. Virüsle mücadeleyi daha titiz yürüttüğünü düşündüğünüz havayolu şirketini seçin ve uçağa bindiğinizde koltuğunuzu ve değdiğiniz yerleri dezenfektanlı mendillerle silin. Koltuk kılıfı da edinebilirsiniz. Tuvaleti kullanırsanız ellerinizi iyice yıkayın ve diğer kişilerin temas ettiği yerlere dokundıysanız elinizi dezenfektanla temizleyin.

2) Bara gitmek

Risk düzeyi: Yüksek

Eğer barların açılmasına izin verilen bir ülkede yaşıyorsanız arkadaşlarınızla birlikte bir şeyler içmek isteyebilirsiniz. Ancak Dr. Kesh'e göre bu da virüsün size bulaşma riskinin yüksek olduğu bir aktivite. 

Etrafınızdakiler ve siz alkolle birlikte üzerindeki utangaçlığı attığınızda, maske takmayı ve fiziksel mesafeyi unutmaya daha yatkın olursunuz.

Dr. Kesh "Barlar gürültülüdür. O yüzden barmenle ya da yanınızdakilerle bağırarak konuşabilirsiniz. Bu da bizi endişelendiren hava sahasını paylaşma durumuna mükemmel bir örnektir" dedi.

Barlar konusunda endişe yaratan diğer faktörse gerçekten hijyene dikkat edip etmedikleridir.

Risk nasıl azaltılabilir?

Bara gitmemek riski düşürmede en iyi yol. Şimdilik açık havada ya da evde içki içmek en iyi seçenek.

3) Saç kestirmek

Risk düzeyi: Yüksek

Zararsız görünse de virüsün bulaşmasında saç kestirmek önemli bir risk. 15 dakikadan uzun süre 2 metreden az mesafede göreceli olarak size yabancı biriyle yan yana bulunuyorsunuz.

Maske taksanız bile bu kadar yakın mesafeden sizi korumadaki etkisi azalacaktır.

Risk nasıl azaltılabilir?

Dr. Kesh "Gidilecek kuaför salonu kalabalık olmamalı, iyi havalandırılmalı ve hava akışı için kapı ve pencereleri açık tutmalı. Eğer klima ya da pervane varsa bunlar da açık olmalı" dedi. 

Birçok kuaför şu anda müşteri sayısına kota koyuyor. Bazıları da tüm çalışan ve müşterilerin maske takmasını zorunlu tutuyor.

4) Restoranda yemek yemek

Risk düzeyi: Orta-Yüksek

Restoran içinde yemek yemek birkaç sebepten ötürü risk taşıyor. İlk olarak içeride, diğer insanların çevrenizde olmanız virüs taşıyan birine maruz kalmanızın riskini artırıyor. Dışarıdaysanız da virüs havada dağılacağı için damlacık teneffüs etme ihtimaliniz var.

Ayrıca yemek yenirken maskelerin çıkarılmasının zorunlu olacağı bir ortamda bulunacaksınız. Garsonlar da sipariş alırken sizinle konuşacak ve 2 metreden kısa bir mesafede bulunacak.

Risk nasıl azaltılabilir?

En iyi seçenek paket yaptırıp evde yemek olabilir. Bir diğer iyi seçenekse restoran yerine dışarıda başka bir yerde yemek. Kalabalık olmayan bir alan seçilebilir.

5) Arkadaşlarla dışarıda görüşmek

Risk düzeyi: Orta-Yüksek

Dışarıda arkadaşlarla buluşma konusundaki riskler de kaç kişiyle buluşulduğuna, bu kişileri ne kadar tanıdığınıza ve sizinle temas kurdukları süreye göre değişiyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kapalı alanda mümkün olduğunca az arkadaşla buluşulmasını tavsiye ediyor.

Yakın mesafeden çok kişiyle bir arada oturmak kapı, sandalye ve masa gibi eşyalara dokunup konuşmak virüsün bulaşma riskini artırıyor.

Risk nasıl azaltılabilir?

Arkadaşlarınızı eve davet edecekseniz herkesin maske taktığından emin olun ve kişi sayısını sınırlayın. Böylece uygun uzaklıktan iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca güvendiğiniz ya da tanıdığınız kişileri evinize alın.

Evde bulunduğunuz sürede de ortamın havalandırılmasını sağlayın.

6) Spor salonuna gitmek

Risk düzeyi: Orta

Spor salonları Kovid-19 kaynaklı tecrit uygulaması sonrası ilk açılan iş yerleri arasındaydı. Güvenli olması için yeterince geniş ve kalabalığın olmaması gerekiyor.

Ayrıca grup halinde yapılan spor ve egzersiz faaliyetleri de virüsün bulaşmasında risk oluşturuyor. 

Dr. Kesh "Spor salonlarında diğer yerlere göre daha fazla insan nefes nefese kalır. Dışarı daha güçlü hava verdikçe virüslü damlacıkların yayılması da artar" dedi.

Risk nasıl azaltılabilir?

Gideceğiniz spor salonunun kalabalık olup olmadığını öğrenin. Salonun havalandırmasını kontrol edin ve koronavirüsle mücadeledeki diğer önlemlere uyup uymadıklarına bakın. Kullanacağınız ekipmanlar varsa bunlara dokunmadan önce temizliğini yapın.

7) Market alışverişi

Risk düzeyi: Orta- Düşük

Kalabalık olmayan marketlerde alışveriş yapılır ve virüse karşı diğer önlemlere de dikkat edilirse market alışverişi düşük riskli bir faaliyet. Dr. Kesh'e göre dikkat edilmesi gereken en önemli unsur markette kaç kişi bulunduğu. Daha büyük marketler daha güvenli kabul ediliyor.

Risk nasıl azaltılabilir?

Alışveriş için daha az kalabalık marketleri ve daha az yoğun saatleri seçin. Ayrıca kasiyerle müşteri arasında plastik bariyer kullanmayı tercih eden marketleri seçebilirsiniz. Sırada fiziksel mesafe önlemlerine uymak ve kullanımdan önce alışveriş arabasını dezenfektanla temizlemek de yapaılabilecekler arasında.

8) Dış mekanda yemek yemek

Risk düzeyi: Düşük-Orta

Dışarıda yemek yemek sizin yeterli fiziksel mesafe koymanızı ve kalabalıktan kaçınmanızı sağlayacak. Ancak diğerleri de yemek yerken maskelerini çıkartacağı için düşük de olsa bir risk bulunuyor.

Risk nasıl azaltılabilir?

Masaların birbiri,nden yeterince uzakta olup olmadığını kontrol edin. Bazı yerler dışarıda masalar arasında plastik ayırıcılar koyuyor. Yine maskenizi mümkün olduğu kadar uzun takın. Yemeği beklerken ya da konulurken maskenizi çıkarmayın.

9) Arkadaşlarla dışarıda görüşmek

Risk düzeyi: Düşük- Orta

Eğer sosyalleşecekseniz bunun dışarıda yapın. Arka bahçeniz gibi daha kontrollü bir yer olabilir. Böylece kişi sayısını da azaltmış olursunuz.

Risk nasıl azaltılabilir?

10) Parka gitmek

Risk düzeyi: Düşük

Parke gitmek dışarıda olduğu için ve diğer insanlarla aranıza mesafe koymanıza izin verdiği için en düşük riskli aktivite.

Ancak park kalabalşık olmamalı. Bu bulaşma riskini artıran bir etmen. 

Risk nasıl azaltılabilir?

Park ziyaretlerinizde maskenizi takılı tutun ve 2 metre fiziksel mesafe kuralına uymayı sürdürün.

 

Independent Türkçe, cnet.com

DAHA FAZLA HABER OKU