Güney Kore polisi 15 kadını öldüren seri katilin soruşturmasını sonlandırdı, 20 yıl suçsuz yere hapis yatan şüpheliden özür diledi

Güney Kore'nin en kötü şöhretli seri katil soruşturmasındaki hatalar nedeniyle resmi özür açıklaması yapıldı

Polis seri katili yakalamak için umutsuz çabası kapsamında yaklaşık 3 bin kişiyi şüpheli olarak radarına almıştı (AFP)

Güney Kore polisi, ülkenin tanınmış seri katilinin 30 yıl boyunca adaletten kaçmasına ve masum bir kişinin 20 yıl hapis yatmasına neden olan başarısız soruşturma nedeniyle ölen kadınların yakınlarından ve mağdurlardan özür diledi.

Polis, Bong Joon-ho'nun 2003 tarihli "Cinayet Günlüğü" (Memories of Murder) adlı filmine de ilham veren, ülkenin en kötü şöhretli seri katil soruşturmasını böylece sonlandırdığını da duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gyeonggi vilayetindeki yetkililer uzun süredir çözülemeyen seri cinayetlere ilişkin Kasım 2019'da yeniden başlatılan soruşturma sonucunda 57 yaşındaki Lee Chun-jae'nin 1986 ile 1991 yılları arasında kırsal Hwaseong bölgesinde 14 kadın ve kız çocuğunun ölümünden ve 9 tecavüzden sorumlu tutmuş ve soruşturmayı sonlandırmıştı.

Polis, Lee'nin ilk başta yaşları 14 ile 71 arasında değişen 10 kadının cinayetinden soruşturulduğunu ancak sorgulama sonucu aralarında 8 yaşında bir kız çocuğunun da olduğu 4 cinayeti daha itiraf ettiğini suyurmuştu.

Polisi Lee'nin toplamda 34 kadına tecavüz ettiğini itiraf ettiğini ancak sadece 9'u konusunda yeterince kanıt bulabildiklerini açıkladı.

Seri katil Lee 1994'te baldızına tecavüz edip öldürme suçundan 15 yıl hapis yattıktan sonra 2009'da şartlı tahliye edilmişti. 

Lee söz konusu suçların zaman aşımı 2006'da gerçekleşmesi nedeniyle söz konusu cinayet ve tecavüzlerden ceza almayabilir.

20 yıl hapiste yatan Yoon'un ifadesi şiddet uygulanarak alınmış

Polis yetkilileri ayrıca 20 yılını işlemediği bir cinayetten hapiste geçiren Yoon soyadlı eski mahkumdan özür diledi.

1989'da aslında Lee'nin öldürdüğü genç bir kadına yönelik tecavüz ve cinayet suçlamasıyla tutuklanan Yoon'un ifadesinin, polis şiddeti sonucu zorla alındığı açıklandı.

 AFP 1990'larda davada polisin şüpheli olarak soruşturup şiddet uyguladığı 4 kişinin de intihar ettiğini vurguladı.

Kötü şöhretli seri cinayet öyküsünden ilham alarak 2003'te "Cinayet Günlüğü" adlı filmi çeken Bong Joon-ho Parazit filmiyle 2020 En İyi Film Oscar'ını almıştı.

 

Independent Türkçe, AFP, Hollywood Reporter, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU