İran'da aslanlara özel hayvanat bahçesindeki yürek burkan zulüm görüntülendi

Koronavirüs salgını, bütün dünyanın dikkatini Çin'deki hayvan pazarlarına ve buralarda tutulan hayvanların koşullarına çekti. Fakat bu meselede suçlu sadece Çin değil

Son zamanlarda İran'ın güneybatısında, Irak sınırına yakın küçük bir şehir olan Huveyze'deki bir hayvanat bahçesinden yayımlanan görüntüler, hayvanat bahçesinde vuku bulan felaketlerin bir kısmını gözler önüne seriyor. Bu vakada hayvanlar tüketim amacıyla hazırlanmaktan ziyade açlık sebebiyle yavaş bir ölüme mahkum edilmiş.

Evcil hayvan dükkanları ve veterinerler kendilerini yetkililerin giderek artan baskısı altında bulurken, İran'ın her yerinde vahşi hayvanları evcil hayvan olarak yetiştirmek gibi hareketli bir iş yürüten çiftlikler var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olanlar da dahil birçok endemik tür açıkça satışa çıkarılıyor. Örneğin Zagros Dağları'ndaki sincapların avlanıp evcil hayvan olarak satılması söz konusu vakalardan biri. Bu sadece sincapların erkenden ölmesine sebep olmuyor, aynı zamanda meşe ormanlarına da zarar veriyor.

Bir de aslan, panter ve başka vahşi hayvan yavrularının tutulduğu özel hayvanat bahçeleri var. Bu özel hayvanat bahçelerinde aslan yavruları sadece birkaç ay muhafaza edilebiliyor. Bundan sonra ya öldürülüyorlar ya da doğum yapmaları için bir çiftliğe götürülüyorlar. Yavruları eğlence amaçlı satılabilsin diye dişiler, hijyenik olmayan, kötü koşullarda tekrar tekrar doğum yapmaya zorlanıyor.

Özel hayvanat bahçeleri ziyaretçilerden hayvanlara sarılabilmeleri veya onlarla oynayabilmeleri için para alıyor. Instagram ünlüleri, takipçilerinden bu hayvanat bahçelerini ziyaret etmelerini istiyor.

Görünüşte bu hayvanlarla ilgileniliyor fakat hayvanat bahçesinden sızan görüntüler, hayvanların genelde hasta olduğunu ve öldürülen diğer hayvanların leşleriyle beslendiğini gösteriyor. Bazen ölmek üzere olan bir hayvan yiyecek olarak kafese atılabiliyor.

Huveyze Hayvanat Bahçesi, nesli tükenmekte olan bir aslan türünün yavrusu açlık ve kötü beslenme sebebiyle öldükten sonra dahi hala çalışmaya devam ediyor. Yayımlanan görüntülerde hijyenik olmayan koşullar sebebiyle yavaş bir ölüme mahkum edilmiş hayvanlar görünüyor.

İran Çevre Örgütü hayvanat bahçelerinin işletilmesiyle ilgili bir yönetmelik yayımlamıştı. İran hayvanat bahçelerine üstünkörü göz gezdirdiğinizde bile bu yönetmeliklerin hiçbirine uyulmadığını görüyorsunuz. Yönetmeliklere göre hayvanat bahçelerinde veteriner, düzgün atık su sistemi ve yeşil alanların bulunması ayrıca hayvanların yeterli beslenmesi ve sağlıklarının güvence altına alınması gerekiyor. Fakat gerçekte hayvanların çoğu çöp ve dışkı dolu ortamlarda, çimento zemin üzerinde, barınaksız vaziyette kafeslenmiş durumda. Bazen uzun süre boyunca yiyecek ve suya erişimleri de olmuyor.

Güney Horasan vilayetindeki savcı yardımcısına göre sadece 2017-2018 kışında Vekilabad'da 7 kaplan öldü. Kaplanların yaşlandığı için öldüğünü iddia eden hayvanat bahçesi yetkililerinin ifadelerinin aksine savcılığın gönderdiği uzmanlar, hayvanat bahçesinde genç kaplanlara ait kafataslarına rastladı.

Sığır ve tavukçuluk endüstrisinde de işler daha iyi değil. Muazzam sayıda zayıf yavru ve erkek civciv acılı bir biçimde öldürülüyor.

Bu kez de hayvan hakları gruplarının ihracat odaklı sığır endüstrisi ve evcil hayvan yetiştirme çiftliklerindeki hijyenik olmayan koşullar hakkındaki endişelerinin göz ardı edilmesi felakete yol açtı.

Hayvanları küçük, nemli ve karanlık yerlere toplu halde sıkıştırmak, gereğinden fazla yavru doğurmaya zorlamak, hayvan sağlığını ve hijyeni göz ardı etmek bu sektörlerdeki rutin uygulamalar. Yaban hayatı döngüsüne ve doğaya son derece büyük ve yeri doldurulamaz hasarlar veriyorlar.

Şu an bu durum belki de ilk kez kamuoyunun geniş çapta dikkatini çekti. Evet, bu tür uygulamalar maliyeti kurtarıyor. Ancak bu durum küresel sağlığı tehdit ediyor ve yaban hayatını ve çevreyi yok ediyor.

 

 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independentpersian.com/

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

DAHA FAZLA HABER OKU