Uzmanlar D vitamini takviyelerinin koronavirüsten koruduğuna dair kanıt bulamadı

Daha önce doğrulanmamış bir dizi haberde "büyük dozlarda" D vitamini takviyesinin virüsü uzaklaştırabileceği iddia edilmişti

Büyük ölçüde güneşten sağlanan D vitamini, bazı durumlarda medikal takviye olarak alınıyor (Reuters)

Sağlık yetkilileri, D vitamini takviyelerinin Kovid-19'u önleyebileceğini veya tedavi edebileceğini gösteren "kanıt" olmadığını söyledi. 

İrlanda ve ABD'de yapılan araştırmalar Mayıs'ta D vitamini seviyesi yüksek olan koronavirüs hastalarının hastalığı atlatma olasılıklarının daha yüksek olduğunu öne sürerek vitamin takviyesinin artırılması çağrılarına sebep olmuştu.

Pandemi sırasında "yüksek dozda" D vitamininin virüsü uzaklaştırabileceğini iddia eden bir dizi doğrulanmamış haber de internet ortamında yer aldı.

Fakat D vitamini üzerinde yapılan 5 çalışmayı inceleyen Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmeliyet Enstitüsü (National Institute for Health and Care Excellence, NICE) Kovid-19 riskini veya şiddetini azaltmak için takviye alımını destekleyecek kanıt olmadığı sonucuna vardı. 

NICE'ın Rehberlik Merkezi direktörü Paul Chrisp şunları söyledi:

Sağlık üzerinde D vitaminiyle ilişkilendirilen faydalar olsa da hızlı kanıt özetimiz, D vitamini takviyesinin Kovid-19'un önlenmesi veya tedavisi için kullanımını destekleyen yeterli kanıt tespit etmedi. 

Bu konuda araştırmaların devam ettiğini biliyoruz ve NICE yeni yayımlanan verileri takip etmeyi sürdürüyor.

Beslenme Üzerine Bilimsel Danışma Komitesi'nden (Scientific Advisory Committee on Nutrition) uzmanlar da mevcut verilerin, D vitamini takviyesinin Birleşik Krallık nüfusu genelinde akut solunum sistemi enfeksiyonlarını, bir diğer deyişle sinüs, boğaz, solunum yolları veya akciğer enfeksiyonlarını önlediği fikrini desteklemediğini belirtti. 

Fakat inceleme D vitaminin kemik ve kas sağlığı için önemini vurguladı. 

D vitamini vücudun diş, kemik ve kas sağlığı için gerekli kalsiyum ve fosfatı emmesine yardımcı oluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nisan ayında Halk Sağlığı İngiltere (Public Health England, PHE) insanları tecrit sırasında kapalı alanlarda daha fazla geçirdikleri için D vitamini takviyesi almaya çağırmıştı. 

Halka kemik ve kas sağlığını korumak için günde 10 mikrogram D vitamini almayı düşünmesi söylenmişti. 

PHE'deki baş beslenme uzmanı Dr. Alison Tedstone şöyle dedi:

Birçok kişinin kapalı alanda daha fazla zaman geçirdiği düşünülürse, bazı insanlar ihtiyaç duyduğu tüm D vitaminini güneşten alamama riski taşıyor. Özellikle de daha savunmasız gruplar ve eve kapananlar...

Kemik ve kas sağlığını korumaya yardımcı olması için günde 10 mikrogram D vitamini takviyesi almayı düşünmeleri önemli.

Brighton Üniversitesi'nden fonksiyonel genom profesörü Colin Smith de şunları söyledi:

Şu anda Kovid-19'a karşı koruyucu önlem olarak mega dozlarda D vitamini alımına dair sosyal medyada dolaşan çok yanıltıcı içerikler var. Bunlar doğru değil, bu yüzden halkı derhal haberdar etmek gerek. 

Sağlıklı kemik ve kasları korumanın yanı sıra D vitamini sağlıklı bir bağışıklık sisteminin muhafazası için de çok önemlidir. 

Vücudun koronavirüs enfeksiyonuna dengeli bir tepki vermesi çok önemli çünkü bağışıklık sisteminin virüse aşırı tepki vermesi, zayıf bir bağışıklık yanıtı kadar tehlikeli olabilir.

PA'dan da yararlanılmıştır

 


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral
 

DAHA FAZLA HABER OKU