Birkaç hafta önce Noam Chomsky'le dünyanın hali üzerine konuşuyorduk. Bir noktada Noam gülümsedi ve her iki ülke de Avrupa Birliği'nde olmasına rağmen İtalya'da bulunan herhangi bir Alman doktoru duymadığını söyledi; bunun yerine, İtalyanların küresel salgınla mücadelesine yardım etmek için Kübalı ve Çinli doktorlar İtalya'ya gitti.
Kübalı Sağlık Çalışanları
Tedavülde Nobel Barış Ödülü'nün Kübalı sağlık çalışanlarına verilmesini isteyen bir dilekçe olmasına şaşmamalı. Küba Halk Sağlığı Bakanlığı, tıbbi ekiplerinin -özellikle de Henry Reeve Tugayı'nın- kayda değer becerilerini Andorra'dan Venezuela'ya birçok ülkeye götürmek için bu ekipleri hızla seferber etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Tugay, Batı Afrika'daki Ebola salgını karşısındaki çalışmaları nedeniyle 2017'de Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) Halk Sağlığı ve Dr. Lee Jong-Wook'u Anma Ödülü'nü aldı. Bu ödülü 2005 depreminden sonra Pakistan'da çalışan, daha sonra da Ebola'yla mücadele etmek için Ekim 2014'te Sierra Leone'ye giden Dr. Felix Baez teslim aldı. Dr. Baez, Ebola'ya yakalanmış, iyileşmek için İsviçre'ye ve Küba'ya gitmiş, ardından da görevini tamamlamak üzere Sierra Leone'ye dönmüştü.
Küba tıp enternasyonalizminin kökleri 1959'daki Küba Devrimi'nin ta başlangıcına kadar gidiyor. Devrimden sonra doktorlar ülkeyi terk etmiş olsa da Küba halkı Mayıs 1960'ta Şili'nin Valdivia kentinde meydana gelen depreme kahramanca karşılık vermişti; Küba acil tıp tugayı Şili'ye ulaşmış ve 6 sahra hastanesi kurmuştu. Cezayir, Angola, Nikaragua ve Vietnam kurtuluş savaşlarına Küba'nın yaptığı tıbbi yardımın yanı sıra dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere Küba'da tıbbi eğitimi içeren sürecin de başlangıcıydı bu.
Küba'nın tıbbi enternasyonalizminin anahtarı, Küba doktorlarını ve hemşirelerini yurtdışına göndermeye ek olarak dünya çapında sağlık personeli yetiştirmektir. Merkezi Havana'da bulunan Latin Amerika Tıp Okulu, 2005'ten bu yana 100'den fazla ülkeden 29 binden fazla doktor yetiştirdi. Bu doktorların birçoğu şimdi tüm dünyada Kovid-19'la mücadelenin ön saflarında yer alıyor. Örneğin, Haiti Ulusal Epidemiyoloji Laboratuvarı Direktörü Dr. Patrick Delly, Haiti'deki enfeksiyon zincirini kırma mücadelesine öncülük ediyor.
Çinli Sağlık Çalışanları
Çin Halk Cumhuriyeti 1963'te, yeni kurulan ülkeye yardım etmek için 24 Çinli sağlık emekçisi Cezayir'e vardığında ilk kez kendi sınırları dışına sağlık ekibi göndermiş oldu. O zamandan beri Çin, Cezayir'de hastaneler ve tıp merkezleri inşa ederek ülkede yaklaşık 2 milyon hastayı tedavi etti. Mayıs ortasından bu yana Kovid-19 tedavisinde uzmanlaşmış Çinli tıp uzmanlarından oluşan ekip Cezayir'de çalışıyor.
Birkaç yıl önce, Fes'ten Rabat'a giden trende Fas'ta konuşlandırılan Çinli doktor ekibiyle tanışmıştım. Bu doktorlar 165. Çin sağlık görevinin parçasıydı ve Fas'ın dağlık kasabaları Şafşavan ve Taza'da bulunan devlet hastanelerinde çalışıyordu. Çinli ve Faslı yetkililerinin Kazablanka'da Çin-Fas Geleneksel Tıp Merkezi kurma sürecinde olduğunu söylediler. Mevcut pandemi sırasında Çin, pandemiye karşı mücadele için Fas'a içinde tıbbi ekipman bulunan birden fazla uçak gönderdi; halihazırda görev başında Fas'ta bulunan Çinli sağlık personeli Kovid-19'u durdurmak için çalışmaya devam ediyor.
Virüse ve hastalığa karşı verdiği mücadelesinde mühim deneyimler kazanmış olan Çin, şimdi İran'dan Burkina Faso ve Venezuela'ya kadar dünyanın dört bir yanındaki ülkelere uzmanlar ve sağlık ekipleri gönderdi. Örneğin Sudan'daki 35. Çin sağlık görevi, Omdurman Dostluk Hastanesi'nde bilgilendirme forumu düzenledi. Çinli ekibin başı Çu Lin, sağlık personeline kendini hastalıktan korumayı ve halka hastalığın yayılmasını nasıl önleyeceğini öğretmeyi telkin etti. Pratik öneriler, 400 bin cerrahi maske ve diğer ekipman bağışının yanında geldi.
Çin'in tıbbi enternasyonalizm uygulamasını Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı koordine etse de uygulama büyük ölçüde eyalet hükümetlerine bırakılıyor. Slogan "Bir Eyalet, Bir Ülke" ve eyaletler ülkelerle partner oluyor ki Zhejiang eyaleti İtalya'yla ve Jiangsu eyaleti de Venezuela'yla partnerlik kurdu.
Önemli bir dayanışma alanı da Çin'in Filistin halkı lehine yaptığı müdahalenin artması. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun topladığı tıbbi uzman ekibi 11 Haziran'da Filistin'e ulaştı. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Hua Chunying, ekibin bir hafta boyunca Filistin'de kalacağını ve "salgın kontrolü, klinik teşhis, tedavi ve laboratuvar testleri" konusunda uzman görüşü sunacağını söyledi. Ekip, Filistinlilere temel hizmetler sunmak için çalışan Birleşmiş Milletler (BM) ajansı UNRWA'ya Çin 1 milyon dolar (yaklaşık 7 milyon TL) bağış yaptığı zamanda ulaştı.
Çin-Küba İşbirliği
1 Ocak 2020'de, tam mevcut salgın gelişirken Çin ve Küba, Hunan eyaletindeki Çin-Küba Biyoteknoloji Ortak İnovasyon Merkezi'ni açtı. Bu işbirliği neredeyse 20 yıl öncesine, ülkelerin 2003'te Çangçun'da (Jilin eyaleti, Çin) Çangçun Heber Biyolojik Teknoloji Ltd'yi kurmasına dayanıyor. Kovid-19'la mücadelede kullanılan kilit ilaçlardan biri olan Interferon Alfa 2B'yi (IFNrec) de bu şirket üretiyor. İlaç ilk 1981'de Küba'daki dang hummasının üstesinden gelmek için geliştirilmiş olsa da o zamandan beri HIV-AIDS, hepatit B ve C'nin yanı sıra solunum papillomatozuna karşı mücadelede de kullanıldı. Kovid-19'u tedavi ederken geleneksel Çin ilaçlarının yanı sıra bu ilaç da geniş çapta kullanıldı.
ABD'nin uyguladığı ablukaya rağmen Küba'nın adadaki Kovid-19 mücadelesi örnek niteliğinde. Çin, adaya koruyucu giysi, cerrahi maske ve kızılötesi termometrelerin de dahil olduğu önemli bağışlar gönderdi. Bu mühim malzemelerin bazıları hükümetten gelirken diğerleri de dünyanın en büyük otobüs üreticilerinden Zhengzhou Yutong Otobüs Şirketi gibi kamu sektöründen kuruluşlardan geldi.
Sosyalist Dayanışma
ABD Başkanı Donald Trump ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro gibi kişilerin hastalıkla başa çıkarkenki yetersizliklerini görmezden gelmesi ve bunun yerine parmakla başkalarını göstermesi dar kafalı olduklarını gösteriyor. Trump, Çin'i suçlamayı alışkanlık haline getirdi; Bolsonaro'nun oğlu Rodrigo da Trump'ı takip ederek virüs için Çin Komünist Partisi'ni suçlayan tweetler attı. Bu hükümetler bir diğer iğrenç virüs olan yabancı düşmanlığına (özellikle de Sinofobiye -Çin düşmanlığı ed.n.) sığındı.
Buna karşılık, diğer sosyalist ülkeler gibi Çin ve Küba da DSÖ'nün "damgalama değil dayanışma" sloganına kulak verdi. Çin Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın Başkan Yardımcısı Deng Boqing, "Damlayan suyun yardımına fışkıran baharla karşılık vermeli" dedi. Boqing'in demek istediği, Çin'in diğer ülkelere verdiği karşılığın o ülkelerin Çin için yaptıklarıyla (damlayan suyla) değil, bu ülkelerin ihtiyaç duyduğu şeyle (fışkıran baharla) ölçüleceğiydi. Bu, verebildiğiniz kadarını verme ve ihtiyacınız olanı almaya dair eski Marksist fikirdir. Deng Boqing, Çin'in "verebildiğimiz kadarını verme ve elimizden gelenin en iyisini yapma ilkesini" izlediğini söyledi.
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independentturkish