İsrail’de ilhak tepkisi: Eylemcilerin boyadığı Donald Trump Meydanı’ndaki havuzdan “kan kırmızısı” sular aktı

Protesto, Netanyahu’nun uzun süredir gündemindeki plan için verdiği son tarihe günler kala yaşandı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Batı Şeria’yı ilhak planını eyleme dökeceğini duyurduğu tarih yaklaşırken Petah Tikva şehri sıradışı bir protesto gösterisine sahne oldu.

2017’de Kudüs’ü “İsrail’in başkenti olarak kabul etmesi onuruna” ABD Başkanı’nın adı verilen Donald Trump Meydanı’ndaki havuzun boyandığı ve tepesinden “kan kırmızısı” renkte sular aktığı görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Times of Israel’in haberine göre sosyal medyada da ses getiren eylemde ayrıca, havuzun hemen önüne “İlhak kanımıza mal olacak” sözleri yazıldı.

Eylemin organizatörleri İsrailli Kanalı 12 televizyonuna yaptıkları ve ilhakı takiben uluslararası kamuoyundan beklenen yaptırım tehdidine göndermede bulundukları açıklamada, “İlhak güvenlik ve ekonomi açısından felakete getirecek. Dahası tüm bunlar ekonomik bir krizin ortasında vatandaşlarını zarara sokma pahasına ateşle oynayan politikacılar tarafından yaşatılacak” ifadelerini kullandı.

Filistinlilerin yanı sıra birçok ülkeden tepkilere rağmen Netanyahu 1 Temmuz’dan itibaren ilhak planını uygulamaya sokmayı hedeflerken, Batı Şeria’da patlak verebilecek olaylar nedeniyle İsrail Savunma Güçleri’nin (IDF) üst seviyede alarm durumuna geçtiği belirtildi.
 


Aylar süren hükümet krizinin ardından Netanyahu ve Mavi-Beyaz İttifak’ın lideri Benny Gantz geçen ay koalisyon anlaşmasını imzalamış; varılan mutabakat uyarınca, ABD Başkanı Donald Trump’ın “barış planı çerçevesinde İsrail’e tanıdığı bir hak” olarak hükümetin Batı Şeria’nın yüzde 30’luk bir bölümüne karşılık gelecek şekilde 132 Yahudi yerleşimini ve Ürdün Vadisi’ni ilhak edebileceği kararlaştırılmıştı.

Konuyla ilgili yakın zamanda yapılan haberlerdeyse söz konusu hamlenin beklenenden daha az alanı kapsayacağı yorumları yapılmıştı.

İsrail’in tek taraflı ilhak planı uluslararası kamuoyu tarafından kınanırken, Avrupa ve Arap ülkelerinden hükümetlerin yanı sıra ABD’den Demokrat Parti’nin üst düzey isimleri de İsrail hükümetini böyle bir girişime karşı uyarmıştı.

 

Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU