Özbekistan, seyahat sırasında koronavirüs kapan turistlere 20 bin TL ödeyecek

Ülkenin son dönemde rağbet gören turizminin daha da geliştirilmesi amaçlanıyor

BM verilerine göre Özbekistan'ın turizmi hızla gelişen sektörler arasında yer alıyor (Reuters)

Özbekistan, turistlerin ülkeyi ziyaret ettiği sırada koronavirüse yakalanmayacakları konusunda hayli emin. Business Insider’ın haberine göre, Özbekistan gezi sırasında Kovid-19 kapan turistlere 20 bin TL ödeyeceğini söyledi.

Sıkı tecrit önlemlerinin alındığı, yaklaşık 33 milyon nüfusu olan Özbekistan’da bugüne kadar yalnızca 19 kişinin koronavirüsle ilişkili olarak hayatını kaybettiği bildirildi. 

Ülke, “Güvenli Seyahat Garantisi” kampanyasını başlattı ve turistlere gezileri sırasında koronavirüse yakalandıkları durumda 3 bin dolar ödeme yapacağını belirtti. 

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, resmi kararı Salı imzaladı. 3 bin dolarlık meblağın ülkede koronavirüsün tedavisi için gereken tıbbi bakım maliyeti olduğu belirtildi. 

Özbekistan’ın Birleşik Krallık turizm elçisi Sophie Ibbotson, “Turistleri Özbekistan’a gelebilecekleri konusunda güvence vermek istiyoruz. Hükümet, turizm sektöründe uygulanan yeni güvenlik ve hijyen önlemlerinin turistleri Kovid-19’dan koruyacağı konusundan emin. Cumhurbaşkanı eğer tatilde Kovid-19’a yakalanırsanız, karşılığının ödeneceğini söyledi” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak başlatılan kampanyaya yönelik birkaç uyarı da mevcut.

3 bin dolar alabilmek için, turistlerin ülkeyi yerel bir turist rehberiyle gezmesi gerekiyor. Tur rehberlerinin, konaklama yerlerinin ve turistik alanların da hükümetten güvenlik ve sıhhi kurallara uyduklarını gösteren sertifika almaları isteniyor. 

Özbekistan şu ana kadar Çin, İsrail, Japonya ve Güney Kore gibi düşük riskli ülkelere açık olduğunu söyledi. Birleşik Krallık ve Avrupa’dan gelen yolcuların 14 gün boyunca karantinada kalması gerekiyor. 

Kampanyanın turizmin daha da geliştirilmesi için gerçekleştirildiği belirtildi. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün verilerine göre Özbekistan geçen yıl en hızlı büyüyen turizm sektörleri arasında 4. sırada yer alıyordu. 

Turizmin teşvik edilmesi amacıyla başka ülkelerde de benzer adımlar atıldı. İtalya’nın Sicilya adası turistlerin uçuş masraflarının yarısını ve konaklama maliyetlerinin üçte birinin karşılayacağını açıklamıştı. Meksika’nın turizm kentlerinden Cancun da otel masraflarının yarısının karşılanacağını belirtmişti. 

Farklı yaklaşımları benimseyen ülkeler de mevcut. Örneğin Kamboçya, turistlerin koronavirüse yakalandıkları durumda masrafların karşılanması için 20 bin TL depozito yatırmasını talep ediyor. 

 

Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU